HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Familjen som är bäst på att sopminimera

Nyköping I ett år har 20 familjer i Nyköping och Trosa tävlat om att minska sitt hushållsavfall mest. Nu är familjen Patek-Kiander utsedd till vinnare. "Knepet? Börja tänka redan i butiken. Ju mindre in, desto mindre ut", säger Angelica Patek.
Familjen Patek-Kiander korades nyligen till Minimeringsmästare i Sörmland. Foto: Kalle Kiander.

Bostadföretaget Nyköpingshem drog tillsammans med kommunerna och länsstyrelsen i Sörmland förra året igång en miljöutmaning för familjer i Nyköping och Trosa kallad Minimeringsmästarna.

Förutom att avfallsminimera mest gick tävlingen ut på att inspirera andra genom att föra ut sina nya kunskaper och erfarenheter.

Läs ocksåNu startar hållbarhetsveckan

Familjen Patek-Kiander med föräldrarna Angelica och Kalle och barnen Sam, Mion och Noel minskade sitt avfall med 59 procent och ansågs dessutom genom bland annat flitigt bloggande vara goda ambassadörer.

Angelica Patek tillskriver de tre barnen – 4,6 och 9 år gamla – mycket av äran.

– Vi hade inte lyckats om vi inte haft alla i familjen med. Barnen har fungerat som positiva minimeringspoliser. När jag själv haft en dålig dag och varit på väg att slänga onödiga saker i soporna har jag fått höra ”men mamma”.

Läs ocksåTjejerna som vill få unga att skina

Knepet för att lyckas så bra?

– Många bäckar små. Det handlar mycket om att tänka till redan i butiken och förändra sitt konsumtionsmönster. Ju mindre in, desto mindre ut. Det räcker inte med att bara vara bra på att källsortera.

Något bra tips?

Läs ocksåTovas lägenhet fattade eld på grund av gammal el

– Börja med det lilla i stället för att ta allt på en gång. När hårschampot är slut – tänk till hur du kan lösa det i stället för att springa till affären och köpa en ny förpackning.

Fortsätter ni leva som ni lärt?

– Vi ser det här bara som början. Vi har exempelvis rest mycket tidigare. Nu kanske det i stället blir att hyra en stuga och gå Sörmlandsleden. Och  bilåkandet har vi minskat med 70 procent. I stället har vi börjat använda elcyklar.

Har det varit kul eller jobbigt?

– Både och. Det har varit fantastiskt att få inspiration, lyfta och känna hur mycket det går att göra. Egentligen är det här någonting som alla måste göra. Det är bara en fråga om när man väljer att hoppa på tåget.

16 av de 20 minimeringsfamiljerna fullföljde utmaningen. När de vägde in förra året slängde de 193 kilo avfall per person. När de vägde ut ett år senare hade avfallsmängden krymp till 82 kilo. En minskning med 57 procent.

Läs också Barnen på Kallkällan fick glidet tillbaka Två män och en lokal – nu arrangerar de matfest i LA

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.