Annons

Får behålla kontrakt trots bostadsrätt

Stockholm Hon har hyresrätt i innerstan samtidigt som hon äger en bostadsrätt i Sollentuna. Och det är helt okej, enligt hyresnämnden.

Hyresvärden AMF Försäkringar sa upp hyresgästen, dels för att hon skulle hyrt ut lägenheten olovligen i andra hand till dottern, dels för att hon har boende ordnat genom bostadsrätten.

Det visade sig vara aningen rörigt med boendet: Hyresgästen fick lägenheten på Lästmakargatan i september 2011. Det dröjde mer än ett år till januari 2013 tills hon folkbokförde sig där, tillsammans med sin dotter. Tidigare bodde hon i radhus i Sollentuna, en bostadsrätt som hon behöll även efter flytten. I radhuset bor nu hennes särbo, som i sin tur äger en villa i Täby som han hyr ut i andra hand.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästen gav trovärdiga förklaringar: Hon och dottern flyttade till lägenheten när de fick tillträde, i tron att folkbokföringen skulle ändras automatiskt. Där har hon bott sedan dess. Radhuset behövde hon behålla för att förvara sitt företags produkter. Dottern bor nu mest hos sin pojkvän, men har tidigare studerat och arbetat i London.

Att två vuxna kvinnor var folkbokförda på adressen gjorde hyresvärdens förvaltare misstänksam. Förra våren stämde de träff med hyresgästen i lägenheten för att konfrontera henne. De fann att lägenheten bland annat bara hade en säng och en garderob, det såg inte ut som det bodde en mor och en dotter där. Förvaltaren skickade en rättelseanmaning och förra sommaren sades hyresgästen upp.

Annons

Hyresgästens ombud Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen, visade hyresnämnden att lägenheten är den permanenta bostaden.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– Vi hade tre vittnen som berättade att de såg hyresgästen ofta. Våra bevis för var övertygande, hyresvärden hade inga bevis emot, säger Mikael Areskog.

Men, vänta nu, får man äga en bostadsrätt och behålla kontraktet?
– Det finns ingen lag som säger att man inte kan göra det. Hyresgästen väljer var den vill bo. Sedan är det upp till bevis, hyresgästen måste visa att man verkligen bor där, säger Mikael Areskog.

Det är väl ändå ett vanligt krav att bostadsrätten är såld innan man får skriva kontrakt?
– Hyresvärdar kan ställa vilka villkor de vill. Hon hade kanske en bra förklaring till varför hon behövde behålla radhuset. Principen är att du ska ha ditt permanenta boende i lägenheten.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Hyresvärdens förvaltare har i mejl tidigare lovat att rätta sig efter ett beslut i hyresnämnden.
– Jag ropar inte hej förrän tiden för överklagande till hovrätten passerat den 14 juni, säger Mikael Areskog.

Juristen Sara Björkeholm företrädde hyresvärden i hyresnämnden och bekräftar att lagen ger hyresgästen ett starkt skydd.
– Vad som är ett skyddsvärt behov är luddigt, men det här är att dra rätten lite väl långt. Fallet är extremt på så sätt att paret bor i båda lägenheterna, kommenterar hon och tillägger att det ännu inte är bestämt om det kommer att överklagas.
– En anledning att överklaga är att omständigheterna är så absurda. Hyresgästens sambo har hyrt ut sin egen villa och flyttat in i hennes bostadsrätt samtidigt som hon säger sig bo permanent i sin hyresrätt. Hyresnämnden borde väga hyresgästens intresse mot intresset att lägenheten kommer ut på hyresmarknaden, men det har man inte gjort.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.