Annons

Galoppsteg retar grannar

Mölndal UPPDATERAD. Mölndalsbons grannar anklagar honom för att bullra onormalt mycket. Bland annat genom att springa runt i lägenheten med galoppsteg. Men det räcker inte för att säga upp honom, slår hyresnämnden fast.

Fastighetsägaren Mölndalsbostäder ville säga upp mannen efter långvariga klagomål från personerna som bor rakt över och under honom.

Enligt grannarna för mannen ofta ett väldigt oväsen, speciellt under tidig morgon och sen kväll. Han springer fram och tillbaka, släpar möbler över golvet, dunsar, smäller och bankar. När han springer tar han ofta galoppsteg. Enligt grannarna har störningarna pågått i många år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som bevis har Mölndalsbostäder presenterat ljudinspelningar som grannarna gjort och som analyserats av en audionom. På inspelningarna hörs buller som låter som om någon snickrar, släpar möbler och liknande.

Vid flera tillfällen är bullernivåerna över acceptabel decibelnivå. Men oftast förekommer oljudet på förmiddagar och tidig kväll, vid tider där man som granne förväntas ha högre tolerans.

Grannarna har fotograferat mannen när han putsar tegelstenar på balkongen och en av dem säger sig ha sett när han tagit galoppsteg utomhus.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

En fastighetsskötare och en servicetekniker har vittnat inför hyresnämnden om att de själva hört oljud när de varit inne hos grannarna. De har bedömt att ljudet kommer från mannens lägenhet.

Annons

Mölndalsbostäder har också gjort en enkät hos alla grannar på våningarna över och under mannen. Samtliga uppger att de störs av någon typ av ljud i huset.

Mannen nekar till att föra oväsen. Han har själv upprepade gånger klagat på att han blivit störd av ljud, och hävdar att de kommer från någon annanstans i huset. Han menar också att han inte varit hemma vid flera av de tillfällen då han påståtts bullra. Flera personer har vittnat om att detta stämmer.

Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

Mannen har även lämnat in ett läkarintyg om att han har problem med ryggen, vilket skulle tala emot anklagelserna.

Hyresnämnden i Göteborg anser att det visserligen är bevisat att mannen har förflyttat sig på ett sätt som låtit som galoppsteg och som uppfattats som störande. Men när det gäller det andra bullret har inte Mölndalsbostäder kunnat bevisa att det kommit från hans lägenhet.

Därför anser inte hyresnämnden att det finns skäl att säga upp mannen. Han får bo kvar.

Annons

Mölndalsbostäder har överklagat beslutet.

UPPDATERING. I februari 2018 beslöt Mölndalsbostäder att dra tillbaka sitt överklagande, bland efter att mannens grannar på våningen över och under flyttat från huset. Mannen får bo kvar.

 

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.