Annons

Får bo kvar trots olovlig andrahandsuthyrning

Stockholm Kvinnan hyrde ut sin lägenhet för att studera utomlands. När det var ett år kvar på utbildningen bestämde sig värden för att andrahandsuthyrningen inte längre var ok. Men hyresgästen fick rätt både i hyresnämnd och i hovrätten.

​Den kvinnliga hyresgästen hyr sedan november 2004 en etta på Grevgatan i Stockholm. Sedan hösten 2006 har hon studerat psykologi i New York och därför hyrt ut sin lägenhet i andra hand. Planen var att hon skulle flytta tillbaka till lägenheten efter att ha tagit sin examen 2010.

Annons
Varje termin har hyresgästen uppvisat terminsbevis för fastighetsförvaltaren, men under hösten 2009 kom aldrig något godkännande. Hyresgästens pappa kontaktade då förvaltaren, som förklarade att han inte längre hade mandat att låta andrahandsuthyrningen fortgå och att hyresvärden hade anlitat ett juridiskt ombud. Någon rättelse eller uppmaning från värden hade dock inte hyresgästen fått.
Kvinnan valde i oktober därför att säga upp andrahandshyresgästen, något som hon egentligen inte hade behövt enligt hyresnämnden. De hade nämligen låtit en andrahandsuthyrning få fortgå om de hade fått pröva det ärendet. Hyresnämnden ansåg dels att tiden som kvinnan inte hade haft ett regelrätt tillstånd att hyra ut lägenheten varit så pass kort – plus att hyresgästen hade haft skäl att tro att andrahandsuthyrningen skulle få fortsätta – att hyresavtalet inte bör avslutas. Hovrätten fann ingen anledning att göra en annan bedömning än hyresnämnden.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.