Annons

Får bo kvar trots uppsägning

Trollhättan En kvinna i Sjuntorp ångrade att hon gått med på att bli uppsagd. Värden vände sig då till hyresnämnden. Men där tänker man inte fatta något beslut.

Kvinnan hyr, sedan ett drygt år tillbaka, en lägenhet med fyra rum och kök i Sjuntorp. När fastigheten bytte ägare ville den nya värden säga upp henne som hyresgäst. Enligt värden hade kvinnan inte rätt till förlängning av hyresavtalet bland annat därför att ”…avtalet avsåg en lägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus” medan fastigheten som hon bor i är registrerad som ett flerfamiljshus.

Kvinnan kände sig pressad att skriva under uppsägningshandlingen men ångrade sig sedan. Hon vände sig då till Hyresgästföreningen där juristen Lilyana Kutinska blev hennes ombud. Värden, å sin sida, ansökte hos hyresnämnden om att få förlängningen av hyresavtalet prövat. 

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har nämnden kommit med ett avgörande. Enligt det ska hyresvärdens ansökan avvisas och kvinnans kontrakt löpa vidare med samma villkor som tidigare. Nämnden menar visserligen att det är ”ostridigt” att kvinnan skrivit på uppsägningen. Men säger i nästa mening att värden i det här ärendet måste vända sig till domstol eller kronofogdemyndigheten. 

Om värden ändå vill att nämnden ska pröva om hyresavtalet måste man återigen säga upp avtalet och lämna in en ny ansökan till nämnden. 

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.