Annons

Får tillbaka ockerhyra efter tre år

Göteborg Det tog lång tid. Men nu har kvinnan som betalade ockerhyra för en andrahandslägenhet i Gårdsten till slut fått ett domstolsbeslut på att hon har rätt att få pengar tillbaka.

Hem & Hyra har vid flera tillfällen berättat om den segdragna rättsprocessen, som började med en andrahandsuthyrning i nordöstra Göteborg hösten 2013. En kvinna skrev då på ett kontrakt för en möblerad tvåa på 42 kvadratmeter i Gårdsten.

Den fick hon betala 6 970 kronor i månaden för. Men den verkliga hyran var 3 950 kronor, alltså drygt 3 000 kronor lägre. Det motsvarar en skälig hyra på ungefär 4 350 efter påslag för möbler.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När kvinnan flyttade ut efter ett halvår vände hon sig till hyresnämnden för att få tillbaka pengar. Där fick hon rätt i sak, och lägenhetsinnehavaren ålades att betala tillbaka överhyran.

Men det var inte lägenhetsinnehavaren som undertecknat kontraktet och tagit emot hyresinbetalningarna, utan en man som bott kvar i lägenheten sedan den verkliga förstahandshyresgästen flyttat ut.

Annons

Efter en vända i hovrätten togs ärendet därför upp på nytt i hyresnämnden. Kvinnan fick återigen rätt i sak, trots mannens invändningar.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Bland annat framhåller han att det vid det här laget har gått flera år sedan andrahandshyresgästen flyttade ut, och att det inte borde vara hyreslagens regler som gäller eftersom han ju inte haft någon formell koppling till lägenheten.

Men det hjälps inte. Tre år efter kontraktskrivningen ska mannen nu ändå betala tillbaka 16 600 kronor till kvinnan som hyrde lägenheten.

Annons

Beslutet kan inte överklagas.

Läs ocksåMormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planernaMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd
Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.