Annons

Får tillbaka ockerhyra efter tre år

Göteborg Det tog lång tid. Men nu har kvinnan som betalade ockerhyra för en andrahandslägenhet i Gårdsten till slut fått ett domstolsbeslut på att hon har rätt att få pengar tillbaka.

Hem & Hyra har vid flera tillfällen berättat om den segdragna rättsprocessen, som började med en andrahandsuthyrning i nordöstra Göteborg hösten 2013. En kvinna skrev då på ett kontrakt för en möblerad tvåa på 42 kvadratmeter i Gårdsten.

Den fick hon betala 6 970 kronor i månaden för. Men den verkliga hyran var 3 950 kronor, alltså drygt 3 000 kronor lägre. Det motsvarar en skälig hyra på ungefär 4 350 efter påslag för möbler.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När kvinnan flyttade ut efter ett halvår vände hon sig till hyresnämnden för att få tillbaka pengar. Där fick hon rätt i sak, och lägenhetsinnehavaren ålades att betala tillbaka överhyran.

Men det var inte lägenhetsinnehavaren som undertecknat kontraktet och tagit emot hyresinbetalningarna, utan en man som bott kvar i lägenheten sedan den verkliga förstahandshyresgästen flyttat ut.

Annons

Efter en vända i hovrätten togs ärendet därför upp på nytt i hyresnämnden. Kvinnan fick återigen rätt i sak, trots mannens invändningar.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Bland annat framhåller han att det vid det här laget har gått flera år sedan andrahandshyresgästen flyttade ut, och att det inte borde vara hyreslagens regler som gäller eftersom han ju inte haft någon formell koppling till lägenheten.

Men det hjälps inte. Tre år efter kontraktskrivningen ska mannen nu ändå betala tillbaka 16 600 kronor till kvinnan som hyrde lägenheten.

Annons

Beslutet kan inte överklagas.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.
Läs också Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov" Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.