Annons

Färgelandabor vill bo centralt i hyresrätt

Färgelanda Hur och var vill du bo i framtiden? Den frågan ställde Färgelanda kommun till sina invånare. Många svarade att de vill bo i centralt belägna hyreslägenheter.
Foto: Minna Ulin
Fler hyresrätter i de centrala delarna av Färgelanda. Det är vad många invånare önskade sig när kommunen gick ut med en enkät och frågade hur de vill bo i framtiden.

I höst ska tjänstemännen på Färgelanda kommun börja ta fram ett nytt bostadsförsörjningsprogram. Men innan det arbetet drar igång ville man låta kommuninvånarna yttra sig.

– Det är ju Färgelandaborna som sitter inne med svaren på hur de vill bo i framtiden och därmed hur behoven kommer att se ut, säger Cecilia Trolin, samhällsbyggnadschef.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enkäten skickades ut till samtliga hushåll i kommunen. Av totalt 2 700 hushåll fick man in svar från 400. En siffra som, enligt Cecilia Trolin, visar att bostadsfrågan väcker engagemang. Svaren man fått in visar att många äldre kommuninvånare efterfrågar trygghets- och seniorboende. Medan de yngre hoppas på fler hyreslägenheter med ett till tre rum. Gemensamt för båda grupperna är att de vill bo centralt. Gärna i Färgelanda men även i kommunens övriga tätorter som Högsäter, Stigen och Ödeborg.

Även villor efterfrågas, i lantligt men ändå centralt läge. 

Annons

– Tomter att bygga på finns. Nu gäller det för oss att locka hit exploatörer som vill bygga. Allt kan inte hänga på vårt kommunala bostadsbolag Valbohem, säger Cecilia Trolin.

Läs ocksåDärför finns Sveriges allra nöjdaste hyresgäster i Åmål

Nästa steg i jobbet med nytt bostadsförsörjningsprogram är att involvera de förtroendevalda. Därför har tjänstemännen nu bjudit in politikerna till workshops. Programmet ska bli en grund för Färgelandas bostadsförsörjning under de kommande tre till fem åren. 

 

Annons
Läs också Hyresgäster gör tummen upp för hyresvärd Ovanåkers hyresgäster mest nöjda Kolla vad grannarna tycker om din hyresvärd Tillgängliga bostäder för äldre kartläggs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.