Annons

Ovanåkers hyresgäster mest nöjda

Ovanåker De mest nöjda hyresgästerna i Gävleborgs län bor i Ovanåker. Det visar en färsk medlemsundersökning som Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle har gjort.
Foto: Lena Mattsson
Hyresgästerna hos Aefab i Ovanåker är mest nöjda med sitt boende. Det visar en medlemsundersökning som Hyresgästföreningen gjort. (Arkivbild från Skidan i Edsbyn.)

Gemensamt för de nöjda hyresgästerna i undersökningen är att de bor hos allmännyttiga bostadsbolag. Nöjdheten hos det allmännyttiga Aefab i Ovanåker ligger alltså i topp. Därefter kommer hyresgäster i Hudiksvall och Nordanstigs kommuner.

– De medlemmar som hyr sin lägenhet från ett allmännyttigt bostadsbolag är mer nöjda med sitt boende än de som hyr från en privat hyresvärd. Speciellt tydligt är det vad gäller nöjdhet med möjligheten till inflytande, hyresvärdens service samt reparationer och underhåll, säger Mårten Gulin, förhandlingschef i Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Synen på felanmälan och den egna hyresvärden är det som mest påverkar hyresgästernas generella nöjdhet, visar undersökningen. Det är också i dessa frågor som nöjdheten varierar mest mellan medlemmar som bor i allmännyttiga och privatägda hyresrätter. Hyresgäster hos allmännyttiga bolag är tydligt mer positiva i sin syn på hyresvärden och felanmälan än hyresgäster hos privata bolag.

Annons

Inflytandet på sitt boende är en av de punkter som hyresgästerna är minst nöjda med. Även här gäller det speciellt de medlemmar som hyr sitt boende från privata hyresvärdar.

– Hyresgästers inflytande är en väldigt viktig fråga som vi på Hyresgästföreningen jobbar mycket med. Det kan vara alltifrån trygghetsvandringar när man gemensamt ser vad som kan förbättras i området, till samrådsgrupper vid ombyggnationer. Där kan hyresgästerna, som ju är specialister på sitt eget boende, vara med och tycka till om vad som ska göras och hur, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

De kommuner som fått lägst betyg av hyresgästerna är Ljusdal och Ockelbo.

Annons

 

Fakta: Medlemsundersökningen
  • Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle genomför kontinuerligt större medlemsundersökningar. 2017 var Gävleborgs län i fokus.
  • Undersökningen syftar till att utvärdera möjligheten till inflytande, standard och skick på lägenheter och fastigheter samt att mäta förvaltningskvalitet.
  • Enkäten har besvarats av 44 procent av medlemmarna i Gävleborgs län.
  • Resultaten finns samlade på dinvard.se.
Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.