HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färre anmäler överhyror

Stockholm Antalet hyresgäster som kräver tillbaks överhyra har halverats på två år. Men när Joachim Atthem tog strid fick han tillbaks 15 000 kronor.
Foto: Roger Rosenlund
Joachim Atthem tyckte att andrahandshyran var för hög. Och fick rätt i Hyresnämnden som beslutade att han skulle få 15000 kronor tillbaka.

För höga hyror i andrahandskontrakt har varit ett klassiskt storstadsproblem genom åren.

2010 fick Hyresnämnden i Stockholm 324 ansökningar om ”återbetalning av hyra”. Det vill säga ärenden där hyresgäster ansett att de betalat för mycket och krävt återbetalning.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Men de senaste åren har trenden varit kraftigt nedåtgående. 2013 var siffran nere på 163 och 2015 hanterades 75 ärenden.

Delvis med anledning av en ny lag från och med första februari 2013 som berör bostadsrätter. Den som hyr en hyresrätt i andra hand kan dock fortfarande kräva tillbaks överhyra.

Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen har drivit över 500 återbetalningsärenden sedan 2004. Han har ingen färdig förklaring till varför det blivit som det är. En orsak kan vara att den allmänna uppfattningen blivit så att det är ok att ta ut överhyror på hyresrätt såväl som bostadsrätt (som har en mer fri hyressättning).

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– Man kan gissa att det har smittat av sig men forskning behövs. Det är väldigt lite i alla fall. Inte alls som förr då jag kunde få fyra anmälningar på en dag, säger han.

Joachim Atthem var nyligen uppe i Hyresnämnden och ansökte om återbetalning av hyra för den tvåa han och flickvännen hyrde 2014-2015. Han tyckte i och för sig att hyran de betalade och som de skrivit kontrakt på, 8200 kronor, egentligen inte var extremt för ett andrahandsboende i Stockholm. Omständigheterna gjorde ändå att han ansökte i efterhand.

– Först retade jag mig på att vi inte fick skriva oss på adressen. Vi ville hyra ett år, men sedan avslutades kontraktet utan specificerad orsak när jag frågade om den testperiod vi kommit överens om var över. Då läste jag på litegrann, säger han.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

Påläsningen gav resultat i nämnden. Den skäliga hyran för hyresrätten är den som förstahandskontraktsinnehavaren betalar. Lägenheten var omöblerad och därför beslutade nämnden efter bara några minuters överläggning att Joachim Atthem ska få tillbaka 15000 kronor plus ränta.

Hur mycket pengar utöver hyran en möblering ska kosta kan vara föremål för olika åsikter. I Joachims Atthems fall saknade det betydelse då möblering saknades annars brukar det handla om tio procent av hyran.

– Det har hovrätten ansett men det har töjts uppåt på senare tid. Uthyrarna brukar ibland övervärdera sitt bohag men det är ändå bruksvärdet som ska gälla, säger Torbjörn Larsson.

Fakta: Andrahandsuthyrning

Undantag från nya lagen:

Avtal som skrivits på före lagändringen. Eller hyresförhållanden som inletts före lagändringen och kontraktet skrivits efter.
Uthyrning av flera lägenheter eller rum i bostadsrätt till olika personer. Då styrs det första kontraktet av den nya lagen, kontrakt därefter av den gamla.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.