Annons

Färre klagar på kalla lägenheter

Helsingborg Länge har det klagats på kalla lägenheter hos Helsingborgshem. Men nu minskar klagomålen.

Helsingborgshem lovar att det ska vara 21 grader inomhus. Många hyresgäster har dock upplevt att det är kallare än så. Men den trenden kan ha vänt. Första kvartalet i år fick Helsingborgshem in cirka 375 anmälningar, det är färre än förra året då 510 stycken kom in.

Det var för ett par år sedan som klagomålen stack iväg. Enligt Helsingborgshem var det i samband med förändrade energimål och temperaturer som skulle anpassas.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En av åtgärderna har varit att tillsätta en specialgrupp för att ”beta av” anmälningar. Enligt Kalle Svensson, VVS-tekniker vid Helsingborgshem åkte gruppen i februari enbart ut till hyresgäster med värmeproblem och under cirka en vecka åtgärdades 80/90 anmälningar.

− Nu ska de absolut flesta problemen vara borta. Förhoppningsvis är hyresgästerna nöjda, säger Kalle Svensson.

Annons

Enligt honom har problemen varit ganska spridda över staden. De flesta, 75 procent, har funnits i äldre hus. I de flesta fall har inga större åtgärder behövts. Det har handlat om stift som suttit fast i termostatventiler, att lägenheterna har varit överventilerade med för höga frånluftsflöden eller dåliga tätningslister. I några fall har själva elementen bytts ut.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

− På ställen där vi har fått in många klagomål har vi höjt värmen i hela fastigheten, och i ett ytterligare ett steg kommer vi även att utbilda områdesreparatörerna i felsökning värme, säger Kalle Svensson.

Det gäller bland annat i fastigheter på Stattena och Planetringen med flera. Totalt uppemot tusen lägenheter.

Annons

Enligt marknadschef Charlotte Albertsson kommer specialgruppen att sätta igång igen i september, och hon konstaterar att det är först i slutet på året som det går att se om hyresgästerna verkligen har blivit mer nöjda. Bland annat för att hösten är kritisk, värmeomslagen kan vara snabbare än värmesystemens reaktion och blir det kallt ute tycker många att det också blir det inomhus.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Sett på årsbasis kom det in cirka 2 200 felanmälningar 2010 om kalla lägenheter och 1 700 förra året.

Läs också Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.