Annons

Fastighetsägarna vill höja Blekingehyrorna

Karlshamn Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen om nästa års Blekingehyror är inledda. Yrkandena ligger mellan 1,42 och 2,77 procent.

Det är dags för årets dust om hyrorna och Fastighetsägarna har lämnat sina yrkanden till Hyresgästföreningen. Hem & Hyra har tidigare berättat om förhandlingarna i Karlskrona där årets högsta Blekingeyrkande med 2,77 procent finns.

I de övriga Blekingekommunerna ligger yrkandena mellan 1,42 procent som lägst i Ronneby och 2,47 procent som högst i Sölvesborg (se faktaruta).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I alla kommuner utom Olofström där Fastighetsägarna bara förhandlar för 75 lägenheter är buden differentierade, det vill säga olika höga för olika områden.

– Grunderna är samma som för Karlskrona med förvaltningskvalitet och taxor, säger Tommy Svensson som är regionchef för Fastighetsägarna Syd i Blekinge.

Annons

Den största spridningen i yrkade nivåer finns i Ronneby där högsta och lägsta nivån skiljer sig med 1,3 procentenheter. Fastighetsägarna har tillsammans med Hyresgästföreningen och Ronnebyhus gjort en undersökning om hur hyresgästerna värderar olika områden. Detta ligger till grund för den differentiering i hyresnivå som Fastighetsägarna vill ha.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent

– Anledningen till att det är större spridning än i Karlskrona är att det inte genomförts någon differentiering förut.

Så det blir differentiering i år?

– Det hoppas jag, säger Tommy Svensson.

Annons
Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Hyreshöjningen gäller från 1 januari i samtliga fall. 75 lägenheter i Olofström, drygt 500 lägenheter i Sölvesborg, 850 lägenheter i Ronneby och 1 100 lägenheter i Karlshamn.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens förhandlare för en kommentar.

Fakta: Hyresyrkanden i Blekinge 2015

Sölvesborgshem: 1,5 procent

Fastighetsägarna Olofström: 2,29

Fastighetsägarna Sölvesborg: 1,89 och 2,39

Ronnebyhus: 2,6 procent (24,39 kr/m2)

Fastighetsägarna Ronneby: 1,42–2,72

Fastighetsägarna Karlshamn: 2,23 och 2,73

Fastighetsägarna Karlskrona: 1,57–2,77 i fem steg

Fastighetsägarna vill differientiera hyrorna och begär därför olika mycket i höjning för olika områden. De högre procentsatserna är för de centrala delarna av kommunerna, den lägre för de yttre områdena.

Läs också De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Kraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt" Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.