Annons

Felaktiga hyreskrav och uppsägningar i Malmö

Malmö ​Mellan tio och tjugo hyresgäster har blivit uppsagda och förmodligen har alla 191 hyresgäster felaktigt krävts på högre hyror från och med 1 juli. Nu backar fastighetsägaren Jenso Fastighets AB från hyreskraven och betalar tillbaka hyrorna till drabbade hyresgäster, men trots påtryckningar från Hyresgästföreningen vägrar hyresvärden ta tillbaka uppsägningarna.

​”Vi säger härmed upp Ert hyreskontrakt 2008-07-04 p g a att lägenheten skall användas som evakueringslägenhet vid renovering”. Det var beskedet från hyresvärden när hyresgästen Anna Grevlind öppnade sin post för ett par veckor sedan.

Annons
 
– Jag blev full i skratt när jag läste det. De har varit struliga med det mesta sedan jag flyttade in, säger Anna Grevlind, som arbetar som kommunikatör på Hyresgästföreningen i södra Skåne. 
Hon har varit hyresgäst hos Jenso Fastighets AB i ett och ett halvt år – och hon har inga planer på att flytta trots uppsägningen.
 
– Jag känner ju till att man inte får göra så här men jag tänker på andra hyresgäster som drabbats. Det är klart att det inte är roligt att bo hos en hyresvärd som försöker göra sig av med en, säger Anna Grevlind.
 
Hyresgästföreningen har i veckan träffats Jenso Fastighets AB:s juridiska ombud, Kanslihuset, för förhandling om både de, enligt Hyresgästföreningen, felaktiga uppsägningarna och de nya högre hyrorna som Jenso tagit ut från och med den 1 juli.
 
Efter förhandlingarna tog hyresvärden tillbaka hyreskraven. De nya högra hyrorna är sedan tidigare förhandlade men får inte tas ut före den 1 januari 2009. Dessutom ska hyreshöjningarna fasas in under fyra år. Nu kommer Jenso att betala tillbaka de felaktiga hyrorna till hyresgästerna.
 
Men uppsägningarna kvarstår. De flesta uppsägningarna gäller korttidskontrakt och enligt hyresvärden behöver man lägenheterna som evakueringslägenheter vid renovering.
 
Hyresgästföreningen menar dock att uppsägningarna inte är giltiga – oavsett typ av kontrakt. De uppmanar i stället hyresgästerna att bo kvar och att fortsätta betala hyran.
 
Hyresgästföreningen menar i dagsläget att hyresvärden inte kan få rätt i hyresnämnden.
 
Kanslihuset, Jenso Fastighets AB:s juridiska ombud, hänvisar till Imperia Invest. Hem & Hyra har förgäves försökt nå Jenso Fastighets AB samt förvaltarna Imperia Invest.  

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.