Annons

Felanmälde trasigt fönster – nu sägs hyresgästen upp

Malmö När kvinnan anmälde att fönstret var sönder hade det gått flera månader. Hyresvärden fattade misstankar om att hon hyrde ut svart medan hon själv bodde tjugo mil bort, närmare bestämt i Falkenberg. ”Men är det förbjudet att besöka sitt eget barn?" säger kvinnans son.
En person som river ett hyreskontrakt
Foto: Gry Ellebjerg

Hur mycket måste man vara hemma för att inte bli uppsagd från sin lägenhet? Kommunala MKB i Malmö har sagt upp en kvinna eftersom hon aldrig öppnar dörren. MKB hävdar att hon bor i Falkenberg. Kvinnan menar att hon bara hälsar på sin son.

Det var i maj förra året som kvinnan gjorde en felanmälan till hyresvärden. En fönsterruta var trasig och behövde lagas. Samtidigt framkom det att fönstret varit sönder i flera månader. Kvinnan hade bott hos sin son i Falkenberg medan en kusin varit ”inneboende” i lägenheten i Malmö. Det förklarade kvinnans son för hyresvärden.

MKB informerade kvinnan om att det här inte var okej. Ska man ha en inneboende ska man samtidigt bo i lägenheten, annars är rör det sig om en andrahandsuthyrning. I det här fallet en otillåten sådan, en svartuthyrning, eftersom kvinnan varken ansökt eller fått något tillstånd om att hyra ut i andra hand, som MKB såg det.

Men kvinnan delar inte hyresvärdens bild av vad som har hänt. Hon har inte alls bott i Falkenberg utan bara hälsat på sin son som är bosatt där.

– Jag förstår faktiskt inte vad som händer. Hon har besökt mig i Falkenberg. Men är det förbjudet, säger kvinnans son.

Men MKB håller fast vid sin version. Det handlar inte om tillfälliga besök. Kvinnan bor inte i lägenheten och har nu därför sagts upp.

Skylt på MKB Malmös kommunala bostadsbolag

Oanmälda hembesök bevis för MKB

Som bevis för sina anklagelser har MKB lämnat in en rapport där en rad hembesök står listade. En torsdag i mitten av augusti var kvinnan till exempel inte hemma när värden ringde på, står det bland annat att läsa. Hennes son kontaktade MKB och sa att hon varit bortrest men att kusinen skulle öppna dörren nästa gång de kom. Ett par dagar senare var kusinen mycket riktigt på plats i lägenheten när MKB kom dit. Men under hösten fortsatte MKB:s utredare att besöka lägenheten, utan att föranmäla det. Och inte vid något tillfälle var kvinnan där. Först när MKB bokat in ett besök i slutet av november dök hon upp, tillsammans med sonen.

Under vintern gav MKB Trygghetsjouren att i uppdrag att åka dit. Inte heller vid deras besök öppnade någon dörren. Det menar MKB är bevis nog. Kvinnan bor inte i lägenheten, som värden ser det. Eftersom hon inte har något behov av den har de sagt upp henne. Det råder stor brist på lägenheter i Malmö, skriver MKB i sin ansökan till hyresnämnden, och bostaden ska lämnas till bostadskön.

– Jag tycker det är väldigt konstigt det här. MKB har helt fel. Min mamma bor visst det i sin lägenhet, säger sonen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.