HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fick överta lägenheten – nu frias han från sambons död

Göteborg En 69-årig man som varit misstänkt för att ha våldtagit sin sambo och vållat hennes död frias helt. Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur mannen fått ta över kvinnans lägenhet.

Det var den 25 oktober förra året som kvinnans barn kom till hennes lägenhet för att fira hennes 80-årsdag. Utanför dörren möttes de av den 69-årige mannen, som varit och köpt tårtor. Han berättade att kvinnan låg inne i sovrummet.

I sovrummet hittade barnen kvinnan på golvet, nedkyld och medvetslös, med andnöd. Hon var halvnaken och visade tecken på att ha utsatts för sexuellt våld med förnedrande inslag. Kvinnan fördes till sjukhus, men avled dagen därpå. Hon hade drabbats av flera hjärninfarkter, alltså en typ av stroke.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

69-åringen greps och häktades samma helg och har sedan stått åtalad för våldtäkt och vållande till annans död. Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur hyresnämnden redan den 1 december beslöt att han skulle få överta kvinnans hyreskontrakt. Kvinnans barn och fastighetsägaren Balder hade motsatt sig detta. Men hyresnämnden fann att så länge 69-åringen inte var dömd skulle han betraktas som oskyldig och då skulle normalt förfarande gälla, där en sambo har rätt att ta över en avlidens hyreskontrakt.

Nu frias mannen helt från anklagelserna av Göteborgs tingsrätt. Rätten finner att det inte går att bevisa att det inte rörde sig om frivilligt sex med sado-masochistiska inslag. Att kvinnan varit värnlös på grund av medvetslöshet, skröplighet och alkoholintag som åklagarsidan hävdat, går inte att styrka.

Det går inte heller att bevisa att mannen vållat kvinnans död, trots att han lämnat henne på golvet utan att försöka kalla på hjälp. Läkare har vittnat i målet om att det inte finns tydliga samband mellan yttre våld och hjärninfarkt och att infarkten sannolikt orsakades av grav åderförkalkning. Inte heller är det säkert att kvinnan överlevt även om hon fått hjälp tidigare.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Åklagare Helena Treiberg Claeson uppger till GP att hon ännu inte bestämt sig för om hon kommer att överklaga domen.

Mats Arnkil, fastighetsförvaltare för Balder säger till Hem & Hyra att företaget i nuläget inte kommer att försöka säga upp mannens kontrakt.

– Vi har inget att gå på. Han kan betala hyran och han är inte misstänkt för brott, så han är som vem som helst i dagsläget. Sedan kan man ha åsikter om domen, men vi har lagar och regler och de måste följas.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

Mats Arnkil tillägger dock att saken kan hamna i annat läge beroende på utvecklingen.

– Vi får se om det överklagas. Vi följer ärendet.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.