HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fira med fyrverkeri – det här måste du tänka på

Uppsala Fira gärna in det nya året med fyrverkeri. Men var rädd om grannarna. Håkan Forsman vid Hyresgästföreningen Aros-Gävle med länen Uppsala, Gävleborg och Västmanland reder här ut vad det är som gäller ute i bostadsområdena.
Håkan Forsman reder ut vad som gäller inför nyårsaftonens höjdpunkt -fyrverkeriet vid tolvslaget. Foto: Mats Jonsson/Niklas Lundengård.

Fyrverkeriet vid tolvslaget är för många nyårsaftonens höjdpunkt. Men eftersom det är en känslig hantering är det viktigt att ha koll på lagar och regler.

– Rent hyresrättsligt bör man som hyresgäst iaktta försiktighet vid användning av fyrverkerier och se till så att de som bor i omgivningen inte utsätts för några störningar, säger Håkan Forsman, ärendehandläggare vid Hyresgästföreningens region Aros-Gävle.

Läs ocksåStal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig självaOve Fafeeng och Andreas sitter vid en bänk. I bakgrunden ses bilar på en parkering.

Hanteringen av pyroteknik regleras i dels i nationella lagar, dels i lokala ordningsföreskrifter som ser lite olika ut från kommun till kommun.

Minimiåldern för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Det är bara tillåtet att skjuta fyrverkerier i tätbebyggda områden på vissa högtider som exempelvis nyårsaftonen och valborg. Övriga tider på året måste man söka tillstånd hos polisen.

I de flesta kommunerna i Aros-Gävle med länen Uppsala, Västmanland och Gävleborg är det på nyårsafton bara tillåtet att avfyra pyroteknik klockan 18-02.

Läs ocksåSlut för gårdsföreningar i Kristineberg

Vill du vara säker på vad som gäller där du själv bor – gå in på din kommuns hemsida och sök information.

– För den som skjuter raketer inne i ett bostadsområde gäller det att göra det på rätt sätt och inte vara ovårdsam. Raketer ska skjutas upp mot himlen, där det inte finns några föremål i vägen, säger Håkan Forsman.

Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt, alltså smällare, får inte säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan även de smälla. Men om ljudet bara är en bieffekt är det okej.

Läs ocksåHotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp

Svävande lyktor har blivit populära i Sverige på senare år. För dem gäller särskilda regler. Om man vill släppa upp fler än 50 svävande lyktor på en gång eller flera stora svävande lyktor, 100 centimeter höga eller högre, krävs särskilt tillstånd av Transportstyrelsen.

Ligger platsen för uppsläppet 10 kilometer eller närmare en flygplats måste man kontakta den flygplatsen i god tid innan man släpper upp lyktorna.

Fakta: Fyrverkeri

Här är några exempel vad som gäller i kommunerna på nyårsafton.

Västerås: Västerås stad anordnar laser- och eldshow på Fiskartorget som alternativ till egna fyrverkerier. Det är annars tillåtet att skjuta fyrverkerier klockan 15-03.

Gävle: Pyrotekniska varor får användas klockan 18-01. Gäller dock inte på avstånd närmare än 500 meter från länssjukhuset, Gävle Central och vissa inomhustorg som samt inom Gävle hamnområde. Där är det förbjudet att använda pyroteknik även på nyårsafton.

Uppsala: Tillåtet med fyrverkerier klockan 18–02. Undantag gäller de centrala delarna av Uppsala. Där måste du alltid söka tillstånd.

Läs också Familjedag med skata i fokus Fördubblad styrka – satsar på Kronoberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.