Annons

Fira nyår med hänsyn

Blekinge Nu stundar nyår. Då är det viktigt att ha koll på vad som gäller för fyrverkerier. Viktigast att man måste vara 18 år för att få använda fyrverkerier och att de bara får skjutas under några få timmar på nyårsafton.

Användningen av fyrverkerier regleras i nationella lagar och med vissa lokala variationer. Enligt nationella föreskrifter måste man ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Man får bara skjuta fyrverkerier i tätbebyggda områden på vissa högtider, som exempelvis nyårsafton. I andra fall måste man söka tillstånd hos polisen. I de flesta kommuner i regionen är det tillåtet att avfyra raketer mellan klockan 18.00 på nyårsafton fram till klockan 02.00 på nyårsdagen.

När man skjuter raketer i ett bostadsområde, är det olagligt att göra det på ett ovarsamt sätt. Raketer ska skjutas upp mot himlen, där det inte finns några föremål i vägen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Rent hyresrättsligt skulle jag säga att man som hyresgäst bör iaktta försiktighet vid användning av fyrverkerier och se till så att de som bor i omgivningen inte utsätts för några störningar, säger Malene Loewe, jurist på Hyresgästföreningen i Region Sydost.

Annons

Alla typer av smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas. Raketer som skjuts upp i luften kan även de smälla, men om ljudet endast är en bieffekt är de tillåtna. Men om man vill skjuta upp en raket som väger mer än 500 gram, krävs tillstånd av Transportstyrelsen. Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Svävande lyktor har blivit populära på senare år. För dessa gäller särskilda regler, om man vill släppa upp många lyktor eller en stor lykta. Om man vill släppa upp fler än 50 svävande lyktor på en gång eller flera stora svävande lyktor, 100 centimeter höga lyktor eller högre, krävs tillstånd av Transportstyrelsen. Om platsen för uppsläppet ligger 10 kilometer eller närmare en flygplats, måste man kontakta den flygplatsen i god tid innan man planerar att släppa upp lyktorna.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

FAKTA: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Transportstyrelsen.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.