Annons

Fler brott i Centrum än i baktalade Vivalla

Örebro I Örebro överfölls 242 personer i city och 61 personer i Vivalla i fjol: sannolikheten att bli överfallen eller rånad är mycket större i centrala Örebro än i till exempel. Ändå är det i centrum många vill bo.

​Bostadspriserna är högre och hyresköerna betydligt längre i stan än i typiska bostadsområden.  Ändå är det i de centrala stadsdelarna som flest brott sker.

Det stämmer i alla sju städer som Hem & Hyra granskat brottsligheten i och jämfört centrum med ett baktalat område i städerna Karlstad, Borlänge, Örebro. Västerås, Eskilstuna, Gävle och Uppsala.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Även personrånen är fler i de populära centrala stadsdelarna.
 
I Örebro rånades 20 personer i city och 11 personer i Vivalla i fjol.
 
I de flesta städer är även bostadsinbrotten fler i centrum, men inte i Örebro. Här är det till skillnad mot flera andra städer vanligare med bostadsinbrotten i ytterområdet. Förra året hade Vivalla 39 bostadsinbrott och Centrum 7.
 – Det är olika typer av brott. Där krogarna finns blir det bråk, vid affärerna snatterier och i bostadsområden inbrott, säger Torbjörn Carlsson på Örebropolisen.
 

Gemensamt för de impopulära bostadsområdena är att det finns fler kriminella som bor där.
– Många av missbrukarna bor i området Tjärna Ängar. De begår inte brotten där, men vi kommer ofta dit för att plocka upp dem, säger Sven-Åke Petters på Borlängepolisen.
 
Det kan förstås påverka hur tryggheten uppfattas i ett bostadsområde.

Annons

Enligt Brottsförebyggande rådet känner sig folk trygga om det är rent och städat, belysningen är bra och affärerna är öppna, och det stämmer kanske oftare i centrum än i bostadsområden med hög arbetslöshet.
 
– Trygghet handlar om mycket annat. I områden med hög arbetslöshet finns det stora samlingar med unga vuxna ute dagtid, det upplever en del som hotfullt, berättar polisen Mikael Andersson.
 
Mest rädda är äldre damer, men det är väldigt sällan som de är brottsoffer.
 

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.
Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.