Annons

Fler kvinnor påbörjar byggutbildningar

Nyheter Intresset för byggbranschen ökar bland kvinnor. Förra året kom närmare tusen in på yrkeshögskolans utbildningar för samhällsbyggnad och byggteknik – dubbelt så många som 2014.
Foto: breddabilden.teknikforetagen.se/Emilia Bergmark-Jiménez (Montage)
Intresset för YH-utbildningar inom bygg och samhällsbyggnad ökar snabbare bland kvinnor är män.

Kommande pensionsavgångar innebär att byggbranschen står för stora utmaningar och som Hem & Hyra tidigare har rapporterat krävs det att nya grupper söker sig till branschen.

Nu visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, att intresset för sådana utbildningar har ökat – och allra mest bland kvinnor. Förra året kom 959 in på yrkeshögskolans utbildningar för samhällsbyggnad och byggteknik, dubbelt så många som 2014. Nästan 2 000 till sökte utan att komma in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Intresset bland män har också ökat. Förra året antogs drygt 2 300. Ökningen på 54 procent sedan 2014 är dock inte lika stor som bland kvinnor.

– För få kvinnor är en av de största utmaningarna för byggbranschen. Därför är det glädjande att se att allt fler kvinnor nu söker sig till utbildningsområdet, säger Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.

Annons

Sveriges Byggindustrier har länge hoppats på att fler kvinnor skulle intressera sig för byggyrken och en av förklaringarna till det växande intresset är ett initiativ som branschorganisationen tog härom året, säger deras kompetensförsörjningsexpert Elin Kebert.

Läs ocksåMångfald ska smörja byggmaskineriet

– För ett och ett halvt år sedan bjöd vi in Myndigheten för yrkeshögskolan, representanter från olika lärosäten och kollegor nationellt och regionalt för att diskutera hur vi med gemensamma krafter kunde öka söktrycket till våra yrkeshögskoleutbildningar i syfte att möta branschens efterfrågan.

– Vi behövde fylla de tomma platserna och bredda rekryteringen. Andelen kvinnor låg på tok för lågt om man jämförde med andra eftergymnasiala utbildningsformer såsom högskola och universitet. De nya söksiffrorna som presenteras av SCB och MYH vittnar om att vi har lyckats.

Annons

Trots ökningen blåser Thomas Persson på MYH inte faran över – för att klara av den byggtakt som krävs ännu fler studenter på utbildningar för byggteknik och samhällsbyggnad.

Läs ocksåBrist på byggjobbare kan hota "Halvmiljonprogrammet"

– Den stora ökningen av antalet sökande är välkommen och i takt med att yrkeshögskolan fortsätter att byggas ut behövs en ännu större ökning för att motsvara efterfrågan från arbetslivet.

Läs också Botkyrkabyggen anställer fler arbetslösa kvinnor Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.