Annons

Fler medlemmar – fem år i rad

Blekinge Hyresgästföreningen region Sydost växer för femte året i rad. Totalt ökade antalet medlemmar med 439 under 2015.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningen fick fler medlemmar i region Sydost under 2015.

1 januari 2015 höjdes medlemsavgiften i regionen med tio kronor till 85 kronor i månaden. Föreningen räknade med att detta skulle kunna påverka medlemssiffrorna negativt.

– Därför satte vi ett försiktigt mål, att öka med 200 medlemmar under året, berättar Leo Carlsson, enhetschef för medlemsrekryteringen i regionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men när året summerades visade det sig att ökningen blivit mer än dubbelt så stor. Den 31 december var 70 694 personer medlemmar i region Sydost, som innefattar Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge, Jönköping och Kronobergs län.

– Jag är otroligt nöjd. Det känns jätteroligt, säger Leo Carlsson.

Är ökningen ett tecken på att det har blivit tuffare på bostadsmarknaden?

Annons
Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Inte generellt, men det finns lokala exempel.

Han nämner exempelvis Ljungby där nästan alla hyresgäster hos Heimstaden valde att bli medlemmar efter en tvist om hyrorna. När förhandlingen med Hyresgästföreningen brakade samman valde värden att direktavisera, det vill säga skicka avier med ny hyra trots att det vare sig fanns förhandlingsöverenskommelse eller något beslut i hyresnämnden om en höjning.

Mest ökade medlemsantalet i Jönköpings län, med 352 personer.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Men i Östergötland blev medlemmarna 246 färre under fjolåret. Störst var minskningen i Norrköping, 201.

– Det beror på personalbrist. Vi har haft vakanser och det har varit svårt att rekrytera ny personal. Sådant märks direkt i statistiken, säger Leo Carlsson.

Annons

Från och med 1 februari är arbetsstyrkan komplett och årets mål är att öka med minst 350 medlemmar i regionen. Sammanlagt arbetar 15 anställda med medlemsrekrytering i region Sydost.

Även i Kalmar och på Gotland tappade föreningen medlemmar, 57 respektive 24 stycken.

– När det gäller Gotland så har vi ökat där tre år i rad och förr eller senare brukar det komma en rekyl, säger Leo Carlsson.

Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.