HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler medlemmar – fem år i rad

Blekinge Hyresgästföreningen region Sydost växer för femte året i rad. Totalt ökade antalet medlemmar med 439 under 2015.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningen fick fler medlemmar i region Sydost under 2015.

1 januari 2015 höjdes medlemsavgiften i regionen med tio kronor till 85 kronor i månaden. Föreningen räknade med att detta skulle kunna påverka medlemssiffrorna negativt.

– Därför satte vi ett försiktigt mål, att öka med 200 medlemmar under året, berättar Leo Carlsson, enhetschef för medlemsrekryteringen i regionen.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Men när året summerades visade det sig att ökningen blivit mer än dubbelt så stor. Den 31 december var 70 694 personer medlemmar i region Sydost, som innefattar Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge, Jönköping och Kronobergs län.

– Jag är otroligt nöjd. Det känns jätteroligt, säger Leo Carlsson.

Är ökningen ett tecken på att det har blivit tuffare på bostadsmarknaden?

Läs ocksåAngelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyrorEn kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.

– Inte generellt, men det finns lokala exempel.

Han nämner exempelvis Ljungby där nästan alla hyresgäster hos Heimstaden valde att bli medlemmar efter en tvist om hyrorna. När förhandlingen med Hyresgästföreningen brakade samman valde värden att direktavisera, det vill säga skicka avier med ny hyra trots att det vare sig fanns förhandlingsöverenskommelse eller något beslut i hyresnämnden om en höjning.

Mest ökade medlemsantalet i Jönköpings län, med 352 personer.

Läs ocksåNy regionordförande lämnar sina uppdrag

Men i Östergötland blev medlemmarna 246 färre under fjolåret. Störst var minskningen i Norrköping, 201.

– Det beror på personalbrist. Vi har haft vakanser och det har varit svårt att rekrytera ny personal. Sådant märks direkt i statistiken, säger Leo Carlsson.

Från och med 1 februari är arbetsstyrkan komplett och årets mål är att öka med minst 350 medlemmar i regionen. Sammanlagt arbetar 15 anställda med medlemsrekrytering i region Sydost.

Även i Kalmar och på Gotland tappade föreningen medlemmar, 57 respektive 24 stycken.

– När det gäller Gotland så har vi ökat där tre år i rad och förr eller senare brukar det komma en rekyl, säger Leo Carlsson.

Läs också Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen Fyra röster avgjorde - Urban blir ny regionordförande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.