HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Helsingborgshem stoppar svartuthyrare

Helsingborg I somras tog Helsingborgshem tag i problematiken med svartuthyrning på allvar. Nu satsar bolaget ytterligare för att minska utsattheten på andrahandsmarknaden.
Foto: Anna Hultberg
När det kommer till svarta kontrakt ägnar sig inte Helsingborgshem åt någon egen uppsökande verksamhet utan agerar först när det kommer till deras kännedom att det finns misstanke om olovlig andrahandsuthyrning. I detta arbete är därför grannarnas iakttagelser viktiga pusselbitar.

Att vårda bostadskön och förhindra att människor utnyttjas genom otillåten uthyrning i andra hand är en prioriterad fråga enligt Helsingborgshem. Sedan bostadsbolaget sommaren 2016 började kartlägga den olovliga andrahandsuthyrningen har 150 misstänkta fall upptäckts.

– Innan vi drog igång satsningen sa vår magkänsla att den olovliga andrahandsuthyrningen hade ökat. Nu har vi fått bekräftat att det är så, säger Karin Gjörtler, Chef för affärstöd och juridik vid Helsingborgshem och berättar att listan med misstänkta svartuthyrare betas av allt eftersom.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Hittills har 30 ärendena på listan skrivits av. Satsningen för att minska de svarta hyreskontrakten i beståndet resulterade i att 16 hyresgäster vräktes på grund av olovlig andrahandsuthyrning under 2016. Denna siffra kan jämföras med 2015 då endast fem hyresgäster var tvungna att lämna sina lägenheter på grund av att de ägnat sig åt svartuthyrning.

Annons

Vet du hur mycket de svarta kontrakten faktiskt kostar bolaget?

– Nej, vi redovisar det inte på det sättet. Det här är ett samhällsproblem som vi måste jobba med. Det är många som utnyttjas på bostadsmarknaden i dag och vi måste ta vårt sociala ansvar och arbeta för att minska den utsattheten, säger Karin Gjörtler.

Annons
Läs ocksåColiving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen
Läs också Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Helsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.