HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flera anlagda bränder oroar i idyllen Fjällbacka

Tanum Tidigare i veckan brann det oförklarligt i en bil. Natten till torsdagen brann det i ett källarförråd. "Det verkar ju vara en pyroman", säger Jonathan Kårebrand som bor i huset. Och polisen utreder det som misstänkt mordbrand.
Foto: Karin Gistedt
Eja Andersson och Jonathan Kårebrand fick sova på hotell natten efter branden i källarförrådet under deras lägenhet. De tycker det är obehagligt att ha någon som startar bränder i deras idylliska bostadsområde i Fjällbacka.

Det var vid 23-tiden på onsdagskvällen som det upptäcktes att det brann i källaren till hyreshuset i Fjällbacka. Räddningstjänsten ryckte ut med stor styrka och polisen kom också till hyreshusområdet i östra Fjällbacka. Eja Andersson och Jonathan Kårebrand bor på första våningen i huset där det brann i källaren och de var ute med sin hund när det började brinna. Trappuppgångarna var rökfyllda och då Eja har astma vågade de inte sova kvar i sin lägenhet när branden var släckt.

– Vi fick sova på hotell i natt, säger Eja. Och nu måste jag till läkare och undersöka mina lungor för jag fick rök i mig även vid bilbranden häromdagen.

Läs ocksåArga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

Det hon hänvisar till var att det kvällen före brann i en bil i området. Elden hade spridit sig till en förrådsbyggnad och tack vare Ejas snabba insats att ringa räddningstjänsten blev skadorna begränsade i det fallet.

I tisdags brann en bil i Fjällbacka, alldeles intill det hus där det på onsdagskvällen brann i en källare.

Eja och Jonathan säger att det varit flera tillbud den senaste tiden, att det brunnit bilar och att det även varit någon som tänt på i buskage, men där det inte tagit sig. De säger att området tidigare varit väldigt lugnt och trivsamt, men att det varit stök och lite oroligt på senare tid. Paret har bland annat fått säga till grannar som haft högljudda fester på nätterna.

– Det är så tråkigt att det blivit så här, säger Eja. Men det har inneburit att vi går runt en tur varje kväll för att se att det är lugnt. Vi går ut och rastar hunden och kollar så att det är som det ska.

Läs ocksåBötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

Det var under en sådan kvällspromenad hon upptäckte bilbranden och kunde larma. Eja berättar att det var flera personer på plats då, men ingen larmade utan stod och filmade brandförloppet istället för att kalla på brandkåren.

Eja och Jonathan är nöjda med hyresvärden Tanums Bostäder, som de tycker har agerat snabbt och varit väldigt hjälpsamma.

– De har sagt att de ska ha ökad bevakning här under nätterna framöver. Men vi kommer själva att fortsätta och gå ut också, säger Eja, som hoppas att fler grannar engagerar sig och går ut för att öka tryggheten.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

En äldre dam kommer och berättar att hon bor i huset intill det som brunnit. Hon skakar på huvudet och säger kort ”det är för jävligt”,  och hastar vidare.

Eja och Jonathan går in i sin lägenhet och konstaterar att röklukten där inne har lagt sig, men att det fortfarande stinker i trappuppgången.

– Vi kan nog sova här i natt, säger Jonathan, Och det känns skönt.

 

Björn Berntsson, vd för bostadsbolaget Tanums Bostäder, säger att man nu kommer att sätta in vakter, dygnet runt i området. Och under torsdagen kommer han personligen att tillsammans med annan personal och räddningstjänst att finnas på plats i bostadsområdet för att prata med hyresgäster och lugna.

– Jag har varit på plats både i natt och i går natt, när det brann i bilen, både för att se det själv och för att stötta hyresgästerna, säger Björn Berntsson. Vi är oerhört tacksamma för att det ändå gått så pass bra, att ingen person blivit skadad. Men vi förstår hyresgästernas oro. Det finns också en ilska över vad som händer i deras område, i deras hus. Och det har jag full förståelse för.

Björn Berntsson säger att polisen nu sköter utredningen. Han säger att hyresgäster sagt att man vill ha kameraövervakning, men att sådant tar tid att genomföra, då det krävs tillstånd att sätta upp kameror.

– Att vi har vakter i området dygnet runt hoppas jag kan ge de boende tryggheten tillbaka, sedan får vi se vad nästa steg blir. Våra hyresgäster ska inte behöva oroa sig för bränder.

Polisen genomförde en teknisk undersökning på torsdagsförmiddagen.

Läs också Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is De bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.