Annons

Flera hyresvärdar erbjuder nu Joel bostad

Härnösand Joel, 21, skulle flytta hemifrån. Då höjde värden plötsligt hyran med 3 500 kronor – för att Joel har Downs Syndrom. Efter att händelsen blivit uppmärksammad i medier har nu flera hyresvärdar hört av sig till Joel för att erbjuda honom en lägenhet.
Foto: PRIVAT
Hyresvärden ansåg det rimligt att ta 3 500 kronor extra för Joels handikapp.

Mamma Anna Axberg tyckte att hon hittat den perfekta lägenheten till sonen Joel. Annonsen på Blocket utlovade en helrenoverad tvåa för 4 690 kronor i månaden. Men när Anna berättade att sonen hade Downs Syndrom krävde värden plötsligt 8 190 kronor i hyra. Motiveringen till höjningen var ”ökat slitage på grund av hjälpmedel och assistenter”.

– Jag blev väldigt ledsen. Joel behöver inga hjälpmedel. Hyresvärden ville helt enkelt tjäna mer pengar och utnyttjade Joels handikapp, säger Anna Axberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon tyckte inte värden skulle slippa undan så lätt så hon anmälde saken till DO, Diskrimineringsombudsmannen och P4 Västernorrland.

– Det blev lite av en cirkus.

Tidningar och tv hörde av sig och via medier framförde hyresvärden en ursäkt till Anna för sitt ”överilade antagande”.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– I går kväll skrev han och erbjöd Joel lägenheten utan påslag. Men vi vill inte ha honom som hyresvärd till Joel. Det blev en dålig start på det hela kan man säga.

Joels boendesituation tycks ordna sig ändå. Flera hyresvärdar har hört av sig med erbjudanden.

– Ja, det kanske kom något gott av det här ändå, säger Anna.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Enligt Hyresgästföreningens jurist har inte hyresvärdar rätt att kräva förskottsbetalning för slitage.

Annons

– Skadan måste inträffa innan skadeståndets storlek kan beräknas eller skadeståndsskyldighet alls kan uppstå, säger Christian Strömberg, Hyresgästföreningen.

Är det dessutom ett krav på grund av funktionshinder kan det räknas som otillåten diskriminering. Christian misstänker att det finns många som råkar ut för liknande saker som inte anmäler.

– Jag tror nog att det förekommer diskriminering i större utsträckning än vad som uppmärksammas. Men hur mycket är ju svårt att spekulera kring.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.