Annons

Flyktingbarn gör film om sina upplevelser

Heby Under våren har ensamkommande flyktingbarn i Heby fått lära sig göra film om sina upplevelser. I tisdags premiärvisades filmerna på Heby Folkets Hus.

Åtta kortfilmer samt en snutt av en film som inte är färdig än visades för niondeklassare på Folkets hus i Heby.

Förutom film från orten visades även verk från skolelever i Indien och Belgien på temat jämlikhet, rättvisa, miljö och mångfald.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan hösten 2015 har 25-30 ensamkommande flyktingpojkar från Olivlundens HVB-boende i Heby gjort egna dokumentärfilmer. Genom Facebook och Skype kommunicerar de med andra unga filmskapare världen över.

-Vi tror att kommunikation mellan ungdomar i olika världsdelar leder till att vi tar bättre beslut i framtiden än vi har gjort tidigare, säger Sandeep Dinker från filmföreningen One People, som med stöd av Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen håller i projektet.

Annons

One People har tidigare jobbat med ungdomar på Gränbyskolan i Uppsala som en del i projektet Våra hem.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Bashir Tadyik, 20 år, är en av de killar som deltagit i projektet i Heby. Terrorattackerna i Paris gav honom inspiration till filmen The world is wrong som han gjort tillsammans med Khalid Rambo.

-När något sådant händer i väst blir människor ledsna och chockade. Men i mitt hemland Afghanistan händer det varje dag men då är det ingen som bryr sig. Inte ens folk som kommer därifrån bryr sig, de har blivit vana, säger han.

Annons

Sandeep Dinker från One People är imponerad över det arbete pojkarna lagt ned.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

-De har verkligen varit med i processen. De har jobbat hårt, har mycket tålamod och har tänkt så att det bara rinner svett. Så gör inte svenska skolungdomar, säger han.
Projektet fortsätter i höst.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.