HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flyttade till Tyskland – hyrde ut svart och tog ockerhyra

Göteborg Mannen flyttade utomlands, men behöll fyran i centrala Göteborg. Han hyrde först ut den svart och har tvingats betala tillbaka 18 000 till andrahandshyresgästen. Sedan slutade han helt betala hyran. Nu sägs han upp.
Foto: StartUpStockphotos/Pixabay
Hyresgästen är vd för ett mindre företag och folkbokförd som utvandrad till Tyskland. Men han sade inte upp sin hyresfyra i centrala Göteborg när han flyttade. Istället hyrde han ut den olovligt och tog dessutom ut överhyra.

Det handlar om en fyrarumslägenhet i centrum av staden, en mycket attraktiv bostad på Göteborgs hyresmarknad. Huset ägs av kommunala Bostadsbolaget.

Mannen som hyr fyran är vd för ett mindre företag som försattes i konkurs i början av maj. Han flyttade för flera år sedan till Tyskland, och är registrerad som utvandrad tillsammans med fru och barn. Men han sade inte till värden att han flyttade, utan hyrde ut lägenheten olovligt till en kvinna från maj 2018 till september 2019.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

Enligt ett hyreskontrakt som mannen upprättat hyrde kvinnan lägenheten som kontor och lager åt sin firma, men enligt henne själv var det hela tiden underförstått att hon skulle använda den som bostad. Hon fick betala hela hyran på drygt 11 000 kronor, plus ett påslag för möbler. Men hon fick bara tillgång till tre av rummen, eftersom förstahandshyresgästen behöll ett för egen del.

Efter att hon flyttat ut krävde kvinnan tillbaka sammanlagt 18 738 kronor. I mars i år beslöt hyresnämnden i Göteborg att mannen skulle betala. Mannen gick inte att nå på sin nya adress och yttrade sig aldrig i ärendet.

Några veckor senare ansökte Bostadsbolaget om att få säga upp mannen. Hyrorna hade då slutat komma in helt, och när hyresnämnden sammanträdde uppgick mannens hyresskuld till 35 619 kronor.

Läs ocksåHårdare tag mot svart överhyra - nu testas den nya lagen

Bostadsbolaget menar att mannen dels inte har behov av lägenheten, dels inte har uppfyllt sina skyldigheter som hyresgäst då han först hyrt ut svart i andra hand och sedan slutat betala hyran.

Kallelser som skickades till mannens nya adress har aldrig hämtats ut och han har inte yttrat sig i hyresnämnden. Det enda livstecknet är en skriftlig begäran om anstånd som lämnats in till tingsrättens reception i början av maj. Denna begäran avslogs.

Hyresnämnden beslutar att Bostadsbolaget har rätt att säga upp mannen.

Läs ocksåBedragare vägrar flytta – fortsätter blåsa bostadssökande

Enligt ny lagstiftning sedan i höstas är det möjligt att polisanmäla och åtala hyresgäster som hyr ut svart och samtidigt tar ut ockerhyror. Brottet kan ge upp till två års fängelse och de allra första anmälningarna har nu börjat komma in. Men i det här fallet avslutades andrahandsuthyrningen precis innan den nya lagen trädde i kraft den 1 oktober 2019.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till och med den 27 maj.

 

 

Läs också Trots hot om fängelsestraff – få andrahandsuthyrare avskräckta Hyresgäster protesterade – men Halmstadvärden får renovera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.