Annons

Flyttade ut 2004 – blir av med kontraktet

Göteborg Kvinnan flyttade till Dalsland redan 2004, men behöll lägenheten i Göteborg. 2014 utvandrade hon till Norge. Nu mister hon kontraktet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Familjen har stört grannarna, men Hyresnämnden anser att det inte är rimligt att vräka en fembarnsfamilj.

Det är andra gången som kvinnan tvistar med kommunala bostadsbolaget Poseidon om tvårummaren i norra Göteborg.

Redan 2004 flyttade hon till en ort Dalsland med sina barn, 17 mil från Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Poseidon ansåg så småningom att hon inte längre hade behov av tvåan och misstänkte dessutom att hon hyrde ut den svart. Men kvinnan hävdade att hon behövde lägenheten som komplementbostad och fick behålla kontraktet.

Förra året inledde dock Störningsjouren en ny utredning på uppdrag av Poseidon. Då visade det sig att kvinnan och hennes barn utvandrat till Norge 2014.

Flera andra personer hade varit skrivna i lägenheten mellan 2014 och 2017 och hyran betalades av en av dessa. Kontaktnumret som Poseidon hade fått gick till kvinnans mor, bosatt i närheten.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Kvinnan försvarade sig i hyresnämnden och uppgav att hon visserligen bor i Norge, men jobbar regelbundet i Göteborg och sover i lägenheten flera dagar i veckan.

Personerna som varit skrivna i lägenheten är inneboende släktingar, som sover på annan plats när hon är där. Att en av dem betalar hyran beror på att hon sagt upp sina svenska bankkonton när hon utvandrat.

För att bevisa att hon pendlar har hon lämnat in ett antal kvitton från passager över riksgränsen vid Svinesundsbron.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Men hyresnämnden i Göteborg låter sig inte övertygas av detta.

Nämnden konstaterar att de flesta kvitton visar att hon bara varit i Sverige några timmar innan hon rest tillbaka till Norge. De flesta resorna har dessutom ägt rum på helger, vilket talar emot att de gjorts på grund av arbete.

Annons

Kvinnan driver ett aktiebolag i Norge och har inte kunnat visa några inkomster från arbete i göteborgstrakten.

Hyresnämnden anser det bevisat att hon saknar behov av lägenheten och har hyrt ut den olovligt i andra hand en längre tid. Därför har Poseidon rätt att säga upp kontraktet.

Kvinnan har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Läs också Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.