Annons

Folkets hus till salu kan bli bostäder

Helsingborg Folkets hus i Helsingborg är åter ute till försäljning – och denna gång kan det bli bostäder i den anrika byggnaden. Hyresgästföreningen vill att det ska bli hyresrätter.
Folkets hus i Helsingborg.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Ett folkhem? De övre våningarna på Folkets hus i Helsingborg kan bli bostäder. Företaget som äger den anrika fastigheten har nu lagt ut den till försäljning.

Det är fastighetsbolaget Gelba som nu har lagt ut en annons på femvåningshuset på Söder i Helsingborg. Utgångspriset är denna gång 68 miljoner kronor, och i annonsen står att Gelba tagit fram ett förslag till ombyggnad.

– Nu sonderar vi, säger Leif West, vd på Gelba management AB.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Beroende på hur intresset ser ut kan Gelba antingen själva göra om i fastigheten och sälja därefter, eller låta köparen bygga om.

Fasaden skyddas

I somras antog kommunen en ny detaljplan för fastigheten. Det innebär att det nu är tillåtet att bygga bostäder i huset. Undantaget är bottenplan där det finns butiker och även samlingssalar som är skyddade och inte får byggas om. Inte heller byggnadens fasad i jugend-stil och de omsorgsfullt utformade trapphusen får förvanskas.

Folkets hus i Helsingborg.
Folkets hus i Helsingborg kunde invigas 1906, efter flera års pengainsamling från arbetare i staden. Nu kan det bli privatbostäder.

Andra verksamheter som planen ger tillåtelse till är skola, kommersiella lokaler och föreningsverksamhet.

Annons

Kan bli 20 lägenheter

Enligt detaljplanen är det möjligt med uppåt 20 lägenheter i byggnaden, men planen säger ingenting om upplåtelseformen. Leif West utesluter varken bostadsrätter eller hyresrätter på de översta våningarna.
– Det har helt att göra med hur marknaden ser på det och vad som är attraktivt, säger han.

Om det blir bostäder så är det inte första gången. Tidigare fanns en byggnad på innergården som hade lägenheter. Denna revs på 1970-talet.

Behöver modernare lokaler

Fastigheten har nu förutom den förra ägaren ABF andra hyresgäster i form av fackliga och politiska organisationer samt kulturföreningar. Vissa lokaler står tomma.

Folkets hus i Helsingborg.
Folkets hus får inte byggas om hur som helst. Detaljplanen skyddar flera av de tidstypiska detaljerna.

ABF planerar dock att flytta ut under nästa år, förutsatt att studieförbundet hittar en eller flera nya lokaler att köpa eller hyra in sig i.
– Vi behöver mer moderna lokaler för våra ändamål, säger Kent Härstedt, ordförande i ABF i Helsingborg.

Gelbas Leif West kan inte svara på vad som kommer att hända med övriga hyresgäster vid en försäljning.
– Det beror på hur en eventuell ägare ser på framtiden för fastigheten, säger han.

Annons

Vill ha hyresrätter

Hyresgästföreningen var en av de organisationer som tillfrågades inför att den nya detaljplanen skulle antas, och ställer sig positiv till nya bostäder.

Folkets hus i Helsingborg.
Detaljplanen gör det möjligt att bygga nytt även på innergården – dock inga bostäder.

Ing-Britt Levin är förtroendevald och ordförande i föreningen Privaten i Helsingborg. Om det kommer att byggas bostäder vill hon att det ska bli hyresrätter.

– Kontorslokaler behöver vi inte ha mer av för det har vi tillräckligt av i Helsingborg, säger hon.

Fakta: Folkets hus i Helsingborg
  • Folkets hus på Södergatan 67 i Helsingborg invigdes 1906 och var då ett av de största byggnaderna i sitt slag.
  • Från början ägdes huset av ideella föreningar men ägarskapet gick senare över till kommunen.
  • Femvåningshuset har genom åren bland annat hyst fackföreningar, biograf och samlingslokaler. Numera finns butik på bottenplan samt samlingssalar och föreningsverksamhet i resten av huset.
  • 2006 sålde Helsingborgs kommun huset till studieförbundet ABF och föreningen Folkets hus för 9,3 miljoner kronor. 2016 sålde föreningen och ABF vidare fastigheten till det privatägda aktiebolaget Gelba för 27 miljoner, som nu letar efter en ny ägare.
    Källa: Helsingborgs kommun
Läs också Ett nytt sätt att bo på – här ska städning och toapapper ingå i hyran Felicia och Manfred skrev hyreskontrakt på att vara sociala Hyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.