Annons

För gammal vid 35

Lund ​Ett av landets största studentbostadsföretagen, AF bostäder i Lund, inför 35-årsgräns för korridorsrum. Omfattande klagomål mot några äldre hyresgäster är skälet.
Ett av landets största studentbostadsföretagen, Af bostäder i Lund, inför 35-årsgräns för korridorsrum. Omfattande klagomål mot några äldre hyresgäster är skälet.
Exakt vad det är för klagomål som ligger bakom beslutet vill Rolf Svensson, vd för Af bostäder, inte berätta, mer än att det handlar om störningar mot kvinnliga hyresgäster.
 
Beslutet tas trots att de personer som klagomålen har varit riktade mot inte längre bor kvar.
– Det här är en direkt effekt av många hyresgästers klagomål. Det handlar om hela korridorer som haft icke bra situation under lång tid, säger Rolf Svensson.
 
Men en 25-åring kan också orsaka störningar.
– Visst kan det vara så . Då är den en annan situation.
 
Finns det inte risk för att studenter över 35 år känner sig diskriminerade?
– Det är en risk, men vi har noggrant kontrollerat det här och det finns inga hinder i lagstiftningen. Det är inte helt ovanligt med åldersindelat boende på bostadsmarknaden. Det kan handla om ungdomsbostäder eller 55-plusboende. Vi har i alla fall minskat risken för otrivsel för betydligt fler personer, säger Rolf Svensson.
 
Hur vanligt är det att hyresgäster över 35 år bor på korridor?
– Det är inte vanligt. Av 2 900 rum var det senast vi räknade sex personer. Därför har det också varit anmärkningsvärt många klagomål mot störningar av hyresgäster över 35.
 
De nya reglerna omfattar Af bostäders 2 900 korridorsrum vilket är närmare hälften av Af bostäders bostäder. Från och med hösten ska nyblivna studenter över 35 år få företräde till en-rumslägenheter med pentry.
 
– De allra flesta i den åldern vill trots allt ha ett eget boende, säger Rolf Svensson.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Hyreskonflikten över för 6 000 studenter - Alexander: "Ett svek av Hyresgästföreningen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.