Annons

För och emot nytt för seniorer

Gävle ​Pensionärsorganisationen SPF i Gävle gick till kommunens arkiv och tittade var det fanns mark avsatt för att bygga nytt. Sedan gick de till Skanska och frågade om de ville bygga seniorboende på den aktuella tomten. Skanska sa ja. Toppen tyckte SPF men oj vilken proteststorm det blev!

​Få hade hört talas om Klockgjutarparken vid Timmermansgatan på Söder innan SPF gick till Skanska med sina önskningar om nya lägenheter för Gävles seniorer. Men när planerna blev kända drog bland andra folkpartisten Kenth Lövgren, som själv bor vid parken, igång grannprotester som fyllt Gävletidningarnas nyhets- och insändarsidor flera gånger om.

Börje Larsson, aktiv i Hyresgästföreningen och hyresgäst i området, är kritisk mot att parkmark försvinner men mest vänder han sig mot att segregationen ökar och att så få kommer att ha råd att köpa lägenheterna:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag förstår argumenten att kommunen vill ha blandat boende här men det blir ett kategoriboende för dem som sålt sin villa. Och segregationen ökar för lägenheterna blir ju så dyra.

Hans Ström i SPF har fått mycket kritik och är smått ironisk när Hem & Hyra frågar om hur idén uppkom:

Annons

– Det var inte värre än att vi gick till kommunen 2009 och sedan till Skanska. Vi sökte i allmänna handlingar och vad vi vill är att skapa bostäder för Gävles seniorer.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Argumenten att parkmark försvinner tar Hans Ström inte riktigt på allvar:

– Det är bättre att säga som det är, några i de befintliga husen kommer att få mindre sol på balkongerna. Det handlar om sol och inte om gröna strån! Det är 75 meter till Slottsparken och 150 meter till Brunnsparken från Timmermansgatan och det blir bara  hus på en bråkdel av marken.

Hans Ström håller dock med Börje Larsson om att det är viktigt att inte bara de bättre bemedlade kan flytta till anpassade lägenheter. Därför har SPF tillsammans med tre andra pensionärsorganisationer, PRO, SPRF och RPG i Gävle lämnat in ett medborgarförslag till kommunen där de bland annat förespråkar en bostadsförmedling bara för äldre och att Gavlegårdarna särskilt ska måna om att det finns anpassade hyreslägenheter för äldre till överkomliga priser.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Om det blir några seniorlägenheter i Klockgjutarparken är ännu inte formellt beslutat.

 

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.