Annons

”Förbud för bidragstagare är fel väg”

Nyheter ​Delar av Järvafältet i Stockholm kan snart vara stängt för socialbidragstagare. – Man måste göra något åt den ökande segregationen, men det här är fel väg, tycker Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
Redan i höstas beslutade Svenska Bostäder att ställa särskilda krav på dem som ville ha lägenhet i Rinkeby och Tensta, bland annat.
Blivande hyresgäster där måste kunna visa att de har en fast inkomst som är tre gånger så stor som årshyran och att inkomsten inte kommer från socialbidrag. Tanken var att skapa en bättre balans i områdena, där cirka 40 procent av hyresgästerna lever på socialbidrag.
– Det är en del av arbetet med Järvalyftet, där vi arbetar mycket med att öka tryggheten och bryta segregationen. För dem som är bidragstagare och behöver bostad finns det möjligheter att få lägenhet i andra områden, till exempel söder om Stockholm, säger Amra Burlov, uthyrningssamordnare på Svenska Bostäder.
 
I februari införde även Familjebostäder samma regler och nu har också Stockholmshem gått med. Därmed har alla de tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm undertecknat de gemensamma uthyrningsregler, där möjligheten att stoppa bidragstagare finns med. Stockholmshem har dock ännu inte börjat tillämpa de strängare reglerna i något område.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tycker att det är mycket viktigt att göra något åt utvecklingen mot allt mer ekonomiskt segregerade bostadsområden. Men förbud för bidragsberoende är fel väg.
– I stället borde man arbeta aktivt med att erbjuda socialbidragstagare bostäder i andra områden. Ett förbud minskar bara deras möjligheter. Det låter löjligt att det skulle vara lätt för dem att få bostad på andra håll när bostadskön är så lång, säger hon.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.