Annons

”Fördubbla antalet radonmätningar nu”

Nyheter En fjärdedel av landets kommuner ställer inga krav på hyresvärdar att göra radonmätningar. Men du kan själv göra en mätning i din lägenhet.

Den syns inte, den luktar inte. Radon är en giftig gas som finns i våra hem och som kan ge lungcancer. En undersökning som branchorganisationen Svensk radonförening gjort visar att en fjärdedel av landets kommuner inte ställer några krav på ägare av flerbostadshus att göra radonmätningar.

Det nationella målet är att år 2020 ska alla bostäder ha en radonhalt på under 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft per år. Med dagens takt på radonsaneringarna kommer det att dröja ändå till 2060 innan det målet är uppnått. Det framkom vid en pressträff med Svensk radonförening, som kräver att antalet mätningar fördubblas jämfört med i dag.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, som tidigare på regeringens uppdrag utrett radonfrågan, råder hyresgäster som vill ha radonhalten mätt att i första hand vända sig till hyresvärden. Om han eller hon säger nej blir nästa steg att kontakta kommunen. I sista hand kan du tvingas att själv bekosta radonmätningen som kostar några hundra kronor. Via Hyresgästföreningen får medlemmar rabatt. Dosan som mäter radon ser ut ungefär som en brandvarnare.

För att sanera radon kan villaägare få upp till 15 000 kronor i statligt bidrag. Ägare av flerfamiljshus får ingen motsvarande subvention

Annons
Läs också Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går SVT och Hem & Hyras egna radonmätningar avslöjade höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.