Annons

Författarens skattesmäll – nekas avdrag för Östermalmsvåning som arbetslokal

Nyheter Deckarförfattaren menar att Östermalmsvåningen på hela 340 kvadrat utgör både husrum åt hennes familj och arbetslokal. Därför försökte hon göra ett skatteavdrag på 45 000 kronor. Men såväl Skatteverket som förvaltningsrätten ger henne bakläxa och medger ett avdrag på blott 3000 kronor. Författaren har inte lyckats bevisa att delar av våningen enbart används som arbetslokal.
Skattesmäll, Östermalm, Östermalmsvåning
Foto: Conny Pettersson
Nekas avdrag. Den 340 kvadratmeter stora Östermalmsvåningen har en hyra på 60 000 kronor i månaden. Deckarförfattaren hävdar att en stor del av ytorna används för författarverksamheten. Men Skatteverket och förvaltningsrätten underkänner hennes avdrag.

Den kvinnliga deckarförfattaren flyttade med familj från en lägenhet på 220 kvadrat till våningen på hela 340 kvadrat i ett hus från förra seklet, beläget på fin adress på Östermalm i Stockholm. Bostadsbytet innebär att hyreskostnaden steg från 50 000 kronor till 60 000 kronor i månaden.

Ett av huvudskälen till flytten var, enligt författaren, att den nya våningen rymmer såväl familjens bostad, lokal för författarverksamheten samt möjlighet att arrangera evenemang. Exempelvis vid lansering av nya böcker.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Deckarförfattaren har i sin deklaration för 2021 försökt att göra olika upplägg för att få företaget att stå för en del av hyran för den exklusiva hyresrätten. I en av författaren rättad skatteblankett ville hon använda sig av avdraget vid uthyrning av privatbostad. Det innebär att hyresintäkter upp till 40 000 kronor är skattefria. Med ett schablonavdrag på ytterligare 5000 kronor skulle hyresintäkten på 45 000 kronor som författarens företag betalat till författaren som privatperson bli helt skattefri.

Skatteverket fick inga bilder på våningen

Det upplägget godtogs inte heller av Skatteverket. Hon ombads därför att skicka in bilder från lägenheten på rummen och beskriva vilka rum som används privat och vilka som används i författarverksamheten.

Annons

På sociala medier delar deckarförfattaren med sig av bilder i lägenheten, men Skatteverket fick aldrig några bilder till sin utredning. Det tycks ha legat författaren till last.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

I sitt beslut skriver Skatteverket att hon varken kan göra avdraget på 40 000 kronor eller schablonavdrag på 5000 kronor när hon hyr ut en del av sin privatbostad till sin egen eller närstående arbetsgivare.

Medges avdrag på 3000 kronor

Om en del av hyres- eller bostadsrätt används i näringsverksamhet medges avdrag med den del av lägenhetsytan som används av företaget. Men en förutsättning är att ytan enbart disponeras av företaget. Deckarförfattaren har inte bevisat att så är fallet. Därför går det endast att göra avdrag för merkostnader som tillkommit eftersom del av bostaden används i näringsverksamhet, exempelvis större elförbrukning.
Skatteverket medger ett avdrag på 3000 kronor för ökande kostnader. Resterande 42 000 kronor ska tas upp som överskott från uthyrning till eget bolag.

Annons

Deckarförfattaren överklagade till förvaltningsrätten. Även här är avsaknaden av bilder från Östermalmsvåningen till nackdel för henne. Det finns, enligt förvaltningsrätten, inte bevis för att författaren ska få större avdrag än 3000 kronor. Därför avslås överklagandet .

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.
Fakta: Arbetsrum i hyresrätten – då kan du ha rätt till skatteavdrag

För att du som har är egenföretagare och jobbar hemma ska få göra ett större skatteavdrag krävs att arbetsrummet är avskilt och inte går att använda för privata syften. Ett rum inrett till kontor i en vanlig lägenhet, utan egen ingång, ger inte rätt att göra avdrag för lokalkostnader.

Det krävs i regel att delen av bostaden som används till näringsverksamhet ska ha egen ingång och inte gå att bruka privat. Till exempel en tandläkarmottagning med egen ingång.

Även om lägenheten inte uppfyller kraven för arbetslokal kan du som är företagare och arbetar hemma i hyresrätten ändå ha rätt att göra ett schablonavdrag på 4000 kronor per år. Detta för merkostnader för exempelvis vatten, värme och el. Villkoret för schablonavdraget är att du under året minst arbetat 800 timmar i bostaden.

Källa: Skatteverket.

Läs också Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.