HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förhandlingar kostar för mycket anser Fastighetsägarna-vd

Nyheter Utdragna diskussioner om hyresnivån kostar mer för värdarna än vad höjningarna ger, säger vd:n för Fastighetsägarna Stockholm.
Billy McCormac twittrar om intervjun i The Guardian.

– Vad jag menar är att vi exempelvis inför 2015 jobbade i nio månader med hyresförhandlingarna och fick en  höjning på 1,2 procent. Det är inte rimligt att lägga så mycket tid och resurser på detta, säger Billy McCormac när Hem & Hyra ber honom utveckla uttalandet i den brittiska tidningen The Guardian.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren tycker att McCormac överdriver.

– Nja, det är jag tveksam till, säger han om att förhandlingarna skulle kosta motparten så mycket.

Samtidigt anser han att det ligger något i att förhandlingarna är dyra i huvudstaden.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

– Vi förhandlar om 1,5 miljoner lägenheter och trögast går det i Stockholm.

McCormac vill se andra former av hyresförhandlingar, men i stället för att importera modeller för hyres- och bostadsmarknaden från andra länder vill han ha ett system som liknar svenska löneförhandlingar.

 – Där finns Svenskt näringsliv, där finns fack – flera olika fack som konkurrerar med varandra – och du har möjlighet att som individ förhandla om din egen lön. Det finns också flera mekanismer under processen som ska tvinga fram båda parter till resonabla överenskommelser. Det finns medlingsinstitut som träder in och löser tvister.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Dagens förhandlingssystem beskriver McCormac som ett monopol, men Erik Elmgren på Hyresgästföreningen säger att det står alla fritt att förhandla om sin hyra.

–  Som lagstiftningen är utformad så står det att en hyresgästorganisation kan förhandla. Det är inte Hyresgästföreningen, men däremot så har vi det uppdrag vi har i dag, antagligen för att många medlemmar och hyresgäster tycker att vi sköter det på ett bra sätt. Det är givetvis ett förtroende vi måste förvalta i allt vi gör.

 Möjligheten att hyresgäster förhandlar om sin egen hyra finns också.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

– Det är få som gör det, men man kan förhandla sin hyra själv. Det står hyresgästen fritt att själv välja om man vill ha en förhandlingsklausul eller inte, säger Elmgren.

Både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är måna om att förhandlingar som kör fast ska lösas så snabbt som möjligt. McCormac säger att möjligheten att lösa tvister är den viktigaste frågan. När förhandlingar med privata bostadsbolag kör fast ska det finnas en motsvarighet till Hyresmarknadskommittén (HMK) som löser tvister där ena parten är allmännyttiga företag anslutna till Sabo.

Elmgren välkomnar ett organ för tvisteslösning och säger att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna redan i dag samarbetar för bättre boendemiljö och mer gynnsamma taxor och avgifter, problemet är att parterna står mycket långt ifrån varandra på en mycket viktig punkt.

– Fastighetsägarna vill vara en del av systemet och det vill vi också att de är. De är en väldigt viktig part och de har ett stort ansvar. Samtidigt vill de på sikt någonting annat, att ha en annan förhandlingsmodell. De vill fasa ut hyresförhandlingslagstiftningen och det komplicerar så klart situationen.

 Hyresgästföreningens ståndpunkt är att McCormac vill plocka russinen ur kakan.

– Det finns till exempel ingen strejkrätt för hyresrätter, säger Elmgren.

Rapport: Marknadshyror kan innebära en höjning på mer än 60 procent

Fakta: Svenska hyror i brittiska medier

Brittiska medier som The Guardian och Herald Scotland har på senare tid uppmärksammat bostadssituationen i svenska storstäder och främst i Stockholmsområdet. McCormac, som är född i USA och har bott i Storbritannien, tror att problemet att hitta en bostad i huvudstaden har blivit så stort att utlänningars bild av Sverige börjar krackelera. Systembolaget är inte det första utlänningar som åker hem efter att ha jobbat i Sverige berättar om – bostadssituationen har seglat upp som det mest exotiska fenomenet i det svenska samhället.

 

 

 

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.