Annons

Förskingrade 17 500 kronor – och försvann

Nyheter Kassören befaras ha stoppat tiotusentals kronor i egen ficka och gjort sig oanträffbar. Nu har den lokala föreningen vänt sig till polisen.

Inför den lokala hyresgästföreningens årsmöte i februari upptäcktes något underligt – stora delar av bokföringen saknades.

Samtidigt hade kassören gjort sig oanträffbar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter att bokföringen rekonstruerats visade det sig att 17 500 kronor saknades ur den egna kassan.

– Förmodligen har kassören tagit pengarna och använt för egen räkning. Det rör sig alltså om misstänkt förskingring, säger Jan-Olof Sandén, regionchef Hyresgästföreningen norra Skåne.

För två veckor sedan polisanmäldes händelsen och föreningen har slutligen fått till stånd ett extra årsmöte.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Annons

Varför dröjde det sju månader att agera?

– Vi har velat utreda ekonomin grundligt före anmälan. Det är viktigt att ha på fötterna innan man vänder sig till polisen, så att man inte bara tror att det fattas en viss summa. Och det visade sig mycket riktigt saknas dubbelt så mycket som vi ursprungligen uppskattade.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Vad har kassören för förklaring till de saknade pengarna?

– Det är en annan orsak till att det dragit ut på tiden, att kassören varit försvunnen. Vi har velat få kontakt för att se om det finns någon rimlig förklaring. Troligen ligger det någon form av personlig tragedi bakom. Vi har nu dock fått fram en adress där personen troligtvis bor.

Annons

Hur förhindrar ni att detta sker igen?

– Sådant här är svårt att förebygga. Kanske är det rimligt att skärpa redovisningsplikten mellan kassör och styrelse. Men en vattentät rutin skulle kräva en mindre revision vid varje styrelsemöte, vilket är omöjligt. Arbetet måste bygga på ett visst mått av förtroende.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.