HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förslag om hyreslägenheter på vindar skrotas

Eskilstuna Liberalerna i Eskilstuna föreslog i höstas att kommunen på olika sätt ska sträva efter att vindar byggs om till lägenheter. Men enligt Kommunfastigheter går det inte att få ekonomi i att bygga om vindar i deras befintliga fastigheter och nu skrotas förslaget.

Liberalerna skrev i sin motion att en ändring i Plan- och bygglagen 2014 gjorde det möjligt att bygga lägenheter på mindre än 35 kvadratmeter på vindar även om hiss saknades, och ansåg att det gav kommunen ”en stor potential att enkelt skapa fler bostäder i Eskilstuna Kommunfastigheter ABs bestånd”. Men enligt Kommunfastigheter är det inte alls så enkelt.

De flesta av Kommunfastigheters hus är från 1960- och 70-talet och har inte vindar som är enkla att bygga om till lägenheter.

– Det finns naturligtvis ett stort behov av nya bostäder, men vi kom fram till att det inte skulle gå att bygga om vindsutrymmen till vettiga priser, säger Bertil Andersson (M), ordförande i Kommunfastigheters styrelse.

Enligt bolaget är det ofta olönsamt att bygga lägenheter som är mindre än 35 kvadratmeter stora, och ska man bygga större lägenheter blir det i stället en stor kostnad att leva upp till kraven på hiss och tillgänglighet som då ställs. Bertil Andersson framhåller också att Kommunfastigheters hus inte är av den typ som lämpar sig för en omvandling av vindar till lägenheter.

Annons

– Den största delen av våra fastigheter är byggda på 60- och 70-talet och har inte de stora vindar med högt till tak som äldre byggnader ofta har, säger han.

Däremot har Kommunfastigheter de senaste åren omvandlat omkring 40 lokaler, de flesta i källarplan, till nya lägenheter.

Annons
Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

På torsdag, 18 maj, ska kommunfullmäktige ta ställning till Liberalernas motion. Kommunstyrelsens förslag till beslut är att motionen ska anses vara besvarad i och med de remissvar som kommit in bland annat från Kommunfastigheter.

Läs också Få skyddsrum i nya stadsdelar Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Mamma hyrde ut olovligt till sonen: "Ingen som informerade om detta" Duschade trots att kaklet var borta – nu måste mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.