Annons

Förslag om större Attefallshus får kritik: Löser inte bostadskrisen

Nyheter Regeringen vill göra det möjligt att bygga större Attefallshus. Förhoppningen är att det ska hjälpa i bostadskrisen. Men förslaget får kritik.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) meddelar att regeringen vill tillåta större attefallshus. En maxyta på 30 kvadratmeter ska öka intresset för att bygga husen.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger till Aftonbladet att regeringen vill göra det möjligt att bygga Attefallshus som är 30 kvadrameter stora i stället för 25, som är den tillåtna maxstorleken idag.

–  Det är svårt att få en bra bostad på 25 kvadratmeter, men med 30 blir det enklare. Flera aktörer i branschen säger det. Även ”Arga snickaren”, säger han till tidningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag tror det skulle kunna bli 10 000-tals hus om vi fick igång det här. Att bygga komplementhus på tomten, till ungarna kanske, eller att hyra ut till någon, kan vara ett viktigt bidrag för att lösa bostadsbristen.

Sedan 2014 har det varit möjligt att utan bygglov uppföra ett så kallat Attefallshus på tomten. Det var den tidigare regeringen och bostadsminister Stefan Attefall (KD), som införde möjligheten. Men hittills har det inte varit någon succé.

Annons

Hem & Hyra skrev tidigare i år om hur endast 186 Attefallshus för bostadsändamål fanns registrerade i landets 20 största kommuner under 2016.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Och möjligheten att bygga husen fem kvadrameter större är inte något som kommer att avhjälpa bostadskrisen, tror Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

– Jag kan förstå att man behöver vidta åtgärder nu när det är akut bostadsbrist, men jag kan konstatera att Attefallshus inte har blivit den framgång man tänkt sig, säger hon.

– Det är inte att bo inneboende, men det är lite som att bo inneboende. Du har dina barn lekande i någon annans trädgård. Jag tror att det är viktigt att vi i stället satsar på en annan typ av bostäder, att vi bygger mer flerfamiljshus där det finns storskaliga fördelar. I tider som dessa är det viktigt få till ett brett byggande, men hittills har vi inte sett att Attefallshus varit det som löst bostadskrisen, säger Marie Linder.

Annons
Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

 

Hem & Hyra har sökt Peter Eriksson.

Fakta: Så ser reglerna ut för attefallshus

Förutom friggebod på 15 kvadratmeter är det sedan 2014 tillåtet att uppföra ett attefallshus på 25 kvadratmeter.

Högsta tillåtna höjd på huset är 4 meter. Huset måste ligga på 4,5 meters avstånd från tomtgränsen, annars krävs grannarnas godkännande.

Till skillnad från friggeboden får attefallshuset inredas som självständig bostad, som får användas både som fritidsbostad och permanentbostad.

Källa: Boverket.

Läs också Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.