Annons

Hyresgäst kan förlora bytesrätt vid ombildning

Huddinge Balder vill sälja 198 lägenheter till en bostadsrättsförening. Men samtidigt erbjuder sig bolaget att köpa tillbaka hyresrätter och låta hyresgästerna bo i andra hand. Clary Odle Holmberg vill inte förlora sin bytesrätt. – Absolut inte, säger hon.
Foto: Kenneth Samuelsson
Bo Andersson och Clary Odle Holmberg tror inte ombildninge blir av.

Vid en ombildning har hyresgästerna tre alternativ, köpa sin lägenhet, bo kvar som hyresgäst eller byta sin lägenhet innan ombildningen. Men i ombildningen i Vårby Allé 32- 58 där Balder vill sälja 198 lägenheter finns ett fjärde alternativ, Balder köper hyresrätten och hyresgästen hyr i andra hand av Balder.

– Vi har tagit fram det alternativet eftersom vissa hyresgäster vill ha kvar Balder som hyresvärd, två tre stycken har hört av sig och varit intresserade av den lösningen, säger Hannes Persson, ombildningskonsult på Ombildningskonsulten.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den som nappar på erbjudandet förlorar sin rätt bytesrätt. Men det menar Hannes Persson inte är något problem.
– Hyresgästerna har bytesrätt i teorin men i verkligheten är bytesrätten begränsad eftersom lägenheterna inte är så attraktiva bytesobjekt och att hyresgästerna har en svagare ekonomisk position och har svårt att bli accepterade som hyresgäster hos andra värdar, säger han.

Hyresgästen Clary Odle Holmberg vill inte köpa sin lägenhet men inte heller bo i andra hand utan bytesrätt.
– Nej absolut inte. Jag vill ha ett förstahandskontrakt så jag kan byta lägenhet om jag vill.

Hon vet inte vad hon kommer att göra om ombildningen blir av.
– I så fall vill jag nog byta till en lägenhet där Balder är värd, för de är guld värda. Men man känner sig bortpetad om man inte vill köpa, säger hon.

Läs ocksåExperter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Bo Andersson är ordförande i den lokala Hyresgästföreningen och menar att fler hyresgäster är negativa till ombildningen.

– Jag har pratat med andra som inte vill köpa, säger han.

Annons

 

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

 

Sandra Nilsson, marknadsansvarig på Fastighets AB Balder, hur  påverkas hyresgästernas besittningsskydd av ert erbjudande att köpa hyresgästernas lägenhet?

– I samband med att bostaden förvärvas av oss avsäger sig hyresgästen sin besittningsrätt men samtidigt tecknar hyresgästen ett nytt hyresavtal med Balder, med det gamla hyresavtalet som bilaga. Det nya avtalet ger hyresgästen fortsatt rätt att bo i bostaden på oförändrade villkor. Balder förbinder sig att inte sälja vidare lägenheten till någon annan så länge hyresgästen önskar bo i bostaden, skriver hon i ett mejlsvar.

Har hyresgästen samma bytesrätt?

– Nej, hyresgästen kan inte byta lägenheten eftersom den blir en bostadsrätt. Fördelen för hyresgästen är att vi, i den mån det är möjligt, kan bereda en annan bostad inom vårt befintliga bestånd om hyresgästen själv önskar.

Annons

Varför går Balder in och erbjuder sig att köpa bostadsrätten och sedan hyra ut till hyresgästen. Hyresgästen kan ju lika gärna bo kvar hos föreningen och hyra?

– För Balder är det viktigt att ombildningen sker på bästa för våra hyresgäster och att alla har möjlighet att bo kvar. Vi hoppas och tror även att det finns en trygghet i att fortsatt vända sig till Balder i frågor som rör hyresgästernas hem.

Men frågan är om det blir aktuellt för Balder att köpa tillbaka sina egna hyresrätter. Hannes Persson tror inte ombildningen blir av.

– Det ser ganska mörkt och även om det finns ett extremt stort intresse så är det inte tillräckligt många som kan lösa sin finansiering, säger han.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Värdarna vill arbeta för ökad trygghet – men polisen varnar för hotellifieringen: ”Dubbelmoral” Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.