Annons

Fortfarande trögt för hyresgarantierna

Nyheter ​Under sommaren har Statens Bostadskreditnämnd (BKN) beviljat ytterligare 23 så kallade hyresgarantier. Därmed har BKN beviljat 93 garantier till en kostnad av 465 000 kronor. Ambitionen är 20 000 garantier, vilket skulle kosta 100 000 000 kronor.

​Hyresgarantierna infördes för ett år sedan. Avsikten är att underlätta för personer som har svårt att få en hyresrätt, trots att de skulle klara hyran. Svårigheterna kan exempelvis bero på att personen har projektanställning i stället för fast anställning. Hyresgarantin blir då en säkerhet för hyresvärden.

Annons
De kommuner som ansluter sig till systemet får 5 000 kronor för varje utfärdad garanti. Å andra sidan ansvarar kommunen för att hyran verkligen blir betald. Hyresgästen har dock kvar sitt ansvar – om kommunen tvingats gå in och betala en hyra har kommunen därefter rätt att kräva tillbaka pengarna från hyresgästen.
Systemet har ännu inte slagit igenom. Hittills har tolv av landets 290 kommuner anmält intresse. Lund och Arboga anslöt sig i somras.
Av de 100 miljoner kronor som riksdagen reserverat för ändamålet har mindre än en halv miljon utnyttjats under det gångna året.
 
Vad ska de outnyttjade pengarna användas till?
– Den typen av frågor får svar i budgetpropositionen som presenteras på måndag (22 september) säger Daniel Liljeberg, som är politiskt sakkunnig på finansdepartementet.
Se även Ingen bostadsköpare har sökt statlig hjälp
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.