Annons

Förtroendevald petas från sina uppdrag

Malmö En förtroendevald i södra Skåne har stängts av från alla sina uppdrag i Hyresgästföreningen. Regionstyrelsens beslut överklagades till förbundsstyrelsen som nu sagt sitt.

Den förtroendevalda har varit aktiv i Hyresgästföreningen länge och haft många olika typer av uppdrag. Hon har bland annat varit mångfaldsansvarig i sin lokala hyresgästförening, stämmoombud och varit ordförande i förhandlingsdelegationer. När hon nu blivit avstängd tvingas hon att lämna uppdraget som ordförande i sin lokala hyresgästföreningen och en plats som ledamot i en föreningsstyrelse. Bakgrunden är, enligt Hyresgästföreningen, samarbetssvårigheter och att hon inte delar Hyresgästföreningens värderingar.

– Det har handlat om samarbetsproblem i det lokala kvarteret och att hon inte delar vår värdegrund. Det är oerhört viktigt att vi som förening ser alla människors lika värde, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i södra Skåne.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vad syftar du på då?

– Jag vill inte kommentera  suspenderingen i övrigt. Det är väldigt tråkigt men vi kände att vi var tvungna att ta det här beslutet, säger Kenneth Gustavsson.

Annons

Efter att regionstyrelsen tagit sitt beslut överklagade den förtroendevalda till förbundsstyrelsen, som behandlade fallet i veckan. Hyresgästföreningens förbundsordförande, Marie Linder, konstaterar att beslutet att suspendera en förtroendevald är ovanligt men ser det som allvarligt att inte värdegrunden har respekterats.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Det är allvarligt. Det är ett stort förtroende man får av medlemmarna när man blir förtroendevald och det är viktigt att man inte bryter mot de etiska reglerna, säger Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Vad är bakgrunden?

– Bakgrunden är att personen i fråga har brutit mot de etiska reglerna i rollen som förtroendevald. Det finns enskilda personer som känner sig kränkta, säger Marie Linder.

Annons
Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Avstängningen gäller till år 2018. Den, nu tidigare, förtroendevalda vill inte lämna några kommentarer.

– Jag vill inte kommentera det innan jag själv har sett beslutet svart på vitt och det har jag inte gjort än, säger hon.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.