Annons

Hopp om låga hyreshöjningar även nästa år

Värmland Snart drar hyresförhandlingarna för 2018 i gång. Förutsättningarna är goda för att det ska bli låga hyreshöjningar även nästa år.
Foto: Monika Steczkó
Snart drar hyresförhandlingarna för 2018 i gång.

Under hösten börjar Hyresgästföreningen förhandla med bostadsbolagen om nästa års hyresnivåer. De bostadsbolag som justerar sina hyror från den 1 januari brukar presentera sina yrkanden på hyreshöjningar från mitten av oktober.

Hittills har region Mitt fått in ett yrkande, från Fastighetsägarföreningen i Sörmland som begär 2,5 procent i hyreshöjning för sina medlemmar i Eskilstuna, Vingåker, Katrineholm och Flen och 2,7 procent i Strängnäs.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i region Mitt, tror på låga hyreshöjningar inför årets förhandlingsomgång.

– I stort sett har det inte skett några radikala förändringar i bolagens ekonomiska förutsättningar. Det talar för ett tredje år med måttliga hyreshöjningar, säger Marcus Kjellin.

Annons

Han påpekar att flera bostadsbolag fattade tvåårsuppgörelser i fjol och alltså inte behöver höja hyrorna inför 2018.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– I snitt höjdes de hyrorna med 0,69 procent. Det ger en indikation på inom vilken härad det är rimligt att årets hyreshöjningar landar på, säger han.

Räntorna är fortfarande låga och många bostadsbolag har en stabil ekonomi, vilket har resulterat i inga eller måttliga hyreshöjningar för många hyresgäster de två senaste åren.

Annons

I andra vågskålen ligger att många kommunala bostadsbolag har ett stort underhållsbehov av sitt fastighetsbestånd, speciellt av miljonprogrammet, och ett behov av att bygga nytt.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Det gäller att skapa ekonomiska förutsättningar för att hantera det långsiktigt, säger Marcus Kjellin.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.