Annons

Fortsatte med borttagen föreningsservice i fyra år

Sandviken Sandvikenhus beslutade 2012 att inte ta ut föreningsavgifter via hyresavierna. Men på grund av ett misstag har Sandvikenboendet fått behålla servicen. Något som nu ska rättas till.

Hem & Hyra har berättat om den konflikt som blossat upp mellan de båda konkurrerande hyresgästorganisationerna i Sandviken, Hyresgästföreningen och Sandvikenboendet.

Från Sandvikenboendets sida har man vägrat ett antal medlemmar utträde med hänvisning till att de värvats över av Hyresgästföreningen med osanna argument.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I samband med den diskussion som uppstått kring värvningsbråket har det uppmärksammats att kommunala Sandvikenhus servar Sandvikenboendet, men inte Hyresgästföreningen, genom att administrera medlemsavgifter.

– Det är lite konstigt att föreningarna behandlas olika, säger Jimmy Rödlund, enhetschef för avdelningen medlemsutveckling inom Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Enligt Jimmy Rödlund hade Hyresgästföreningen på förbundsnivå redan tagit principbeslut om att debitera medlemsavgifterna själva när Sandvikenhus 2012 förekom genom en uppsägning av avtalet.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Vi ville inte vara beroende av motparten, säger han.

Men trots att uppsägningen gällde båda hyresgästorganisationerna har Sandvikenhus fortsatt att serva Sandvikenboendet genom att debitera deras avgifter via hyresavierna.

Vd:n Stefan Lundqvist har nu gått igenom handlingarna från tiden innan han själv kom in i företaget och konstaterar att det är uppsägningen av tjänsten från 2012 som gäller.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag vet inte om det skett en lapsus eller varför vi fortsatt administrera Sandvikenboendets avgifter. Men så ska det naturligtvis inte vara. När vi har två föreningar är det viktigt att de behandlas lika.

Annons

Så fort som det är praktiskt möjligt upphör nu Sandvikenhus med medlemsservicen till Sandvikenboendet.

Sören Berggren, Sandvikenboendets ordförande, har heller inga invändningar:

– Det är klart att de inte ska behöva administrera våra avgifter. De har fullt upp med sitt eget.

Fakta: Fakta

En grupp aktiva medlemmar bröt sig 1996 ut Hyresgästföreningen och bildade den alternativa hyresgästorganisationen Sandvikenboendet.

Hyresgästföreningen har i dag förhandlingsrätten för 3 651 av Sandvikenhus 4 077 lägenheter.

Sandvikenboendet förhandlar för 426 lägenheter i en del av Björksätra, området Syrenen i centrala Sandviken samt i Järbo.

I förhandlingarna om 2016 års hyror fick föreningarna exakt samma avtal med Sandvikenhus. Tidigare år har det förkommit vissa skillnader.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.