Annons

Fotboll och politik sätter fart på sommaren i region Mitt

Dalarna Mer nattfotboll, massor av torgmöten och en politikerbåt på Siljan. Så ser sommaren ut för Hyresgästföreningen i region Mitt.
Foto: Jonas Backström
Förra året var första gången Hyresgästföreningen ordnade nattfotboll i Borlänge. I år återkommer den under fem veckor i stället för tre, och nytt för i år är att det blir nattfotboll även i Ludvika.

Nattfotbollen för barn och ungdomar gjorde succé när den startades av Hyresgästföreningen i Oxhagen i Örebro 2016. Förra året utökades den därför till Brickebacken och Vivalla, och även i år kommer den att finnas i alla tre stadsdelarna, i samarbete med spontanidrottsprojektet Örebroandan. Nattfotbollen drar igång under midsommarhelgen och återkommer sedan varje fredag och lördag klockan 19–23 under ytterligare nio veckor.

Förra året ordnade Hyresgästföreningen även nattfotboll i Borlänge för första gången. Där blir det fem veckor i stället för tre i år och dessutom blir det premiär för nattfotboll i Ludvika, i samarbete med föreningen Verdandi. I Borlänge håller nattfotbollen till på Sportfältet, där det finns flera fotbollsplaner, men i Ludvika är tanken att spela på en äng mitt i bostadsområdet Ludvika gård.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi har precis lyckats skaka fram två fotbollsmål, i går. Ludvikahem ska klippa gräset och sen ska vi försöka måla upp planen, så allt är inte riktigt klart ännu, säger Jonas Backström, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Nattfotbollen är preliminärt planerad till vecka 29–33 klockan 19–21.30 i Borlänge och vecka 28–31 klockan 18–20.30 i Ludvika.

Annons

– Förra året var det allt från 5-åringar till 16-åringar som spelade i mixade lag och det gick jättebra. En av styrkorna är just att det är olika åldrar och olika kön, och att alla får vara med och spelar tillsammans. En av tankarna är också att man ska lägga fokus på att vara en schysst medmänniska och bra lagkamrat, och inte bara springa ensam med bollen, säger Jonas Backström.

Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

I övrigt präglas en stor del av Hyresgästföreningens aktiviteter i sommar av att det är valår.

– Vi har väldigt många utåtriktade aktiviteter som framför allt handlar om att vi berättar varför vi tycker att folk ska granska partiernas bostadspolitik och gå och rösta, säger Annakari Berglund, bostadspolitisk strateg och valårssamordnare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Annons

I Örebro län kommer föreningen Pennybridge poetry att framföra estradpoesi på en del av Hyresgästföreningens torgmöten, medan Hyresgästföreningen i Södermanland kommer att ta med sig en solstol ut på gator och torg och göra ”heta stolen”-utfrågningar med politiker.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Hyresgästföreningen i Leksand planerar en politikerbåt på Siljan 25 augusti. Tanken är att bjuda in alla lokala partier och medlemmar i Hyresgästföreningen för att prata bostadspolitik. I Eda bjuder Hyresgästföreningen in till en frågestund med lokala politiker på tisdag 12 juni klockan 18–20 i Folkets hus i Charlottenberg. Temat är bostadssituationen i kommunen i dag och i framtiden.

Fakta: Det här händer också i sommar

Dalarnas län:
6/6: Sommaravslutning på Fritidsgården Bunkern på Rödmyren, Mora, kl 16–19.
10/6: Tipspromenad på cirka 3 kilometer runt Tomtebo och Klockarängen i Mora. Start i korsningen Skeriolsvägen/Domherrevägen kl 11.00. Målgång, vinstdragning och fika i kvarterslokalen på Yvradsvägen 49A. Kostnad: 10 kronor.
10/6: Fika i kvarterslokalen Bystugan, mellan Hallon och Odonstigen i Mora, kl 12–15.
12/6, 17/7 och 14/8: Korvgrillning för alla hyresgäster i kvarteren Passaren/Forum (Kvarnforsplan 1–7, Sveaborgsgatan 3–5 och Stinsens väg 2 och 4), i lekparken, Stinsens väg 4 B, Borlänge kl 16–18.30. Kostnad: 5 kronor.
16–17/6: Loppis på på Hindriksheden, Mora, kvarterslokalen på Aspvägen, kl 11–16.
29–30/6: Hyresgästföreningen är med på Borlängedagarna, bland annat som värd för nostalgibussen.
1/8: Hyresgästföreningen i Falun deltar i kulturkalaset Granny Goes Street.
11/8: Hyresgästföreningen deltar i Säterstampen.

 

Södermanlands län:
4/8: Hyresgästföreningen deltar i Parkfestivalen i Eskilstuna.
5/8: Hyresgästföreningen finns på plats på Föreningsdagen i Djulö under Katrineholmsveckan.
18/8: Hyresgästföreingen är med på Mälardagen i Västerviken, Strängnäs.
25/8: Hyresgästföreningen deltar i Svampens dag i Strängnäs, Oxhagsvägen 15, kl 14–17. Tema: återvinning.
26/8: Hyresgästernas dag firas i Sveaparken i Flen, kl 13–16. Underhållning, bangolf, ansiktsmålning, tipspromenad för alla åldrar, tur med häst och vagn. Kaffe och korv till försäljning. Förbundsordförande Marie Linder leder en bostadspolitisk debatt med lokala politiker.

 

Värmlands län:
15/6: Grillfest för alla boende hos ÅBAB på Gärdesgatan i Årjäng. Gräsmattan mellan Gärdesgatan 2 och 4. Ta med egen mat och alkoholfri dryck. Tillbehör, kaffe och kaka finns.
18/6: Bomöte med Kilbostäder och Hyresgästföreningen på allaktivitetsplanen på Rosengränd i Kil, kl 18–19.30.

 

Örebro län:
18/6: Bomöte med Örebrostyrelsen för alla medlemmar i Fjugesta, Stora salen, Träffen, Fjugesta, kl 18–20.
28/6: Gemensam bussresa för boende Oxhagen i Örebro till Liseberg i Göteborg.
30/6: Gemensam bussresa från Norr i Örebro till Skara sommarland.
16/8: Hyresgästföreningen ordnar torgmöte i Hällefors, kl 16–18.
21/8: Hyresgästföreningen ordnar torgmöte i Nora, kl 16–18.
22/8: Hyresgästföreningen ordnar torgmöte i Hallsberg och Laxå, kl 16–18.
23/8: Gårdsmöte för Väduren i Nora. Hyresgästföreningen och Norabostäder berättar om aktiviteter och svarar på frågor. Fika. Söderlånggatan 1, Nora, kl 18–19.
5/9: Hyresgästföreningen ordnar torgmöte i Lindesberg, kl 16–18.

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.