Annons

Frågan om id-kort lyfts på nytt i region Mitt

Södermanland Förra året införde Hyresgästföreningen region Aros-Gävle id-kort för både anställda och förtroendevalda. Nu lyfts frågan på nytt i region Mitt, i en av motionerna till regionfullmäktiges årsmöte.
”I dagens samhälle där allt fler lever i otrygghet även i sin bostad vågar många inte öppna dörren när någon ringer på även om man har ’tittöga’”, skriver hyresgästföreningarna i Sörmland i en motion. De föreslår att Hyresgästföreningen region Mitt ska införa id-kort för förtroendevalda, precis som region Aros-Gävle har gjort.

Region Aros-Gävles id-kort är av lägre säkerhetsklass än de legitimationer som Skatteverket och banker utfärdar, och är därför billigare att tillverka. Mot bakgrund av detta har hyresgästföreningarna i Sörmland valt att åter lyfta frågan om att införa id-handlingar för förtroendevalda i region Mitt. En liknande motion avslogs för två år sedan, bland annat med hänvisning till kostnaden.

”I dagens samhälle där allt fler lever i otrygghet även i sin bostad vågar många inte öppna dörren när någon ringer på även om man har ’tittöga’”, skriver hyresgästföreningarna i Katrineholm/Vingåker, Östra Sörmland, Eskilstuna, Strängnäs och Flen i motionen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ytterligare tre motioner har kommit in till fullmäktiges årsmöte. Hyresgästföreningen i Östra Sörmland vill att lokala hyresgästföreningar ska få besluta om högre åldersgräns än 18 år för att få låna Hyresgästföreningens kvarterslokaler. ”Vid de tillfällen där polis, räddningstjänst, Securitas och störningsjour blivit inkopplade har det ofta rört sig om hyresgäster under 20 år som lånat lokalen”, skriver föreningen, och berättar att lokalansvariga ibland har upplevt att det har uppstått hotfulla situationer när någon har nekats att använda en lokal.

Annons

Sörmlandsföreningarna står gemensamt bakom de andra två motionerna. Där föreslår de att kommunföreningarna ska ges en möjlighet att spara pengar från ett verksamhetsår till nästa, i stället för att pengarna går tillbaka till regionen, och att ärendehandläggarna på Hyresgästföreningen fyra gånger per år ska informera föreningarna om aktuella klagomålsärenden.

Fullmäktiges årsmöte i region Mitt hålls lördag 21 april på City konferenscenter i Örebro. I region Mitt ingår Södermanlands, Värmlands, Dalarnas och Örebro län.

Annons
Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.
Läs också Kvinnan klagade på ALLT – förgäves: ”Något hyresgästerna får tåla” Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.