Annons

Från hyreslägenhet i Malmö till presidentpalatset i Mogadishu

Malmö ​Malmöbon Abdi har blivit utnämnd till Somalias vice premiärminister. Nu lämnar han sin hyreslägenhet vid Möllevången för att ta plats i den nybildade somaliska övergångsregeringen i Mogadishu.

​-  Jag var på semester i Somalia i slutet av augusti när jag blev tillfrågad. Jag tror inte jag sov på tio nätter efter det, säger Abdiwahab Hussein Khalif.

Han kan numera titulera sig handels- och industriminister. Samt vice premiärminister.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men det var inget enkelt beslut. Till Sverige kom han för 20 år sedan som flykting. Här i Malmö har han fru och sju barn. Här sitter han med som politiker i stadsdelsfullmäktige och nämndeman i tingsrätten. Och här har han sedan en tid tillbaka en anställning som invandrarsekreterare i kommunen.

 Att ta ministerjobbet i Somalia innebär inget lönelyft för Abdi, tvärtom. Ministerlönen är blygsam.

– Det räcker knappt till hyran för lägenheten här i Malmö, säger han.

Annons
Läs ocksåJärfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära"Madina Dateeva och dottern Ariana Ashrafi Barkabystaden

Men han känner att han vill göra en insats för sitt gamla hemland. Ett år har övergångsregeringen fått på sig att ordna upp det kaos landet befinner sig i. Sedan ska fria val utlysas för första gången.

– Helt ärligt tror jag inte tiden räcker, tänk dig själv. Folket i Somalia har levt med inbördeskrig i 20 år. Det är allt de känner till. Vår första prioritet är att skapa säkerhet och trygghet, säger han.

Under den första tiden i Somalia fick Abdi åka runt i stridsvagn istället för vanlig bil. Säkerhetsläget var fortfarande osäkert.

Läs ocksåHär vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare

– Ministertiteln är fin men det är ju inte samma sak som hemma i Sverige, konstaterar han.

Abdi beskriver ett land jämnat med marken av 20 års krig. Att återvända till hemtrakterna har varit tufft. 

Annons

– Allt är förstört. Skolan där jag läste finns inte mer. Jag blir ledsen, ledsen, säger han och vänder bort blicken ett tag.

Nu är Abdi på snabbvisit i Malmö för att träffa familjen, kollegorna och vännerna. Och för att se till att bilen står bra parkerad, som han lite skämtsamt uttrycker saken. Sedan väntar allvaret i Somalia, ett av målen är att få omvärlden att reagera på den hungersnöd som råder i landet. Han har redan hunnit med att träffa bland andra Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Svälten har pågått i över ett år, men svenska medier har varit dåliga på att uppmärksamma katastrofen, säger han.

Fakta: Abdiwahab Hussein Khalif

 

Ålder: 47 år.

Bor: Femrummare på Möllevången i Malmö.

Hyra: 8 717 kronor.

Aktuell: Nyligen utnämnd till handels- och industriminister samt vice premiärminister i Somalia. 

 

Läs också Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.