HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fri månadshyra efter byggstök

Göteborg Poseidons fasadarbeten i Linnéstaden har dragit ut på tiden. ”Det har varit mycket störningar”, säger hyresgästen Katarina Andersson. Nu slipper de boende septemberhyran.
Foto: Karolina Vikingsson
Katarina Andersson säger att hantverkarna försökt underlätta så mycket som möjligt. Men med ställningar, byggplast och ständig aktivitet har störningarna ändå blivit omfattande. Dottern Saga och hennes kompis gillar gården trots byggstöket.

Fasadrenovering pågår i kvarteret mot Landsvägsgatan, Frigångsgatan och Linnégatan. Arbetet drog igång i slutet av förra året, och enligt Poseidons plan skulle jobbet vara klart före sommaren. Men så blev det inte.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Hade man varit duktigare på att göra ett förarbete med struktur hade det säkert inte blivit så här. Nu har det hela tiden upptäckts nya saker som behöver åtgärdas, säger Katarina Andersson.

Hon bor i en lägenhet som i princip varit omgärdad av byggställningar sedan i november. När ställningarna på gårdssidan började sättas upp i våras fick hyresgästerna där information samma dag.

– Det har varit väldigt kort framförhållning, så det har bara varit att gilla läget för oss, säger Katarina Andersson.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

På Poseidon är man medvetna om att det utdragna renoveringsarbetet påverkat många boende negativt.

– Ställningarna har åkt upp och ner och upp igen. Det är inte roligt att ha det så under lång tid och dessutom störas av bilningsarbeten och annat. Det har vi full förståelse för, säger Göran Leander, kommunikationschef på Poseidon.

Katarina Andersson har just fått byggplasten utanför köksfönstret borttagen. Men även om det dunkla ljuset inomhus varit trist är det ändå ljudet från bygget som stör henne mest.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

– Jag har varit mycket hemma på dagtid så ljudet har påverkat mig väldigt mycket. Till och med de på andra sidan gatan har blivit störda. De har undrat hur vi som bor här i huset står ut, säger Katarina Andersson.

Flera hyresgäster har hört av sig till Poseidon och framfört klagomål och i början av sommaren beslutade bolaget att de boende skulle kompenseras.

– Om det rör sig om sedvanlig renovering behöver vi inte kompensera. Det normala är att vi inte gör det. Men ibland blir det inte normalt, som i det här fallet, säger Göran Leander.

Hyresgästerna kommer nu att få en fri månadshyra vilket motsvarar en hyresrabatt på cirka tio procent om man räknar över hela byggtiden.

För Katarina Andersson är det positivt att det kommer att utgå en kompensation. Men när hon får frågan om hon tycker att den är tillräcklig dröjer hon på svaret.

– Vi trivs med Poseidon och det är klart att det är bra att de kompenserar. Men tänker jag tillbaka på hur det faktiskt drabbat oss tycker jag att en månadshyra är ganska lite, säger hon.

LÄS MER:

Juristen: ”Fler borde begära ersättning vid störningar”.

Läs också Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.