Annons

Fritidsmedel når inte hyresgästerna

Dalarna Varje år betalar hyresvärdarna pengar till hyresgästerna som ska användas till aktiviteter. Hem & Hyras granskning visar att en hel del av pengarna inte används.
Hyresgäster i Borlänge firade midsommar på Bullermyren för några år sedan med dans, mat och åk- och klätterlekar för de minsta. Foto: LENA MATTSSON

I region Mitts fyra län visar resultatrapporten från 2014 att det fanns 4,2 miljoner kronor kvar på kontona från föregående år.
På kommunföreningsnivå i Dalarna var överskottet vid förra årets slut runt 100 000 kronor.
Borlänges, Smedjebackens och Siljansbygdens föreningar gick back.

Störst överskott hade föreningarna i Falun, 80 839 kronor och Ludvika, 66 219 kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Att Ludvikaföreningen har ett överskott beror på att det legat pen­gar kvar sedan tidigare, säger Eva Ahlenius, verksamhetsutvecklare på Hyresgästförenin­gen i Borlänge:

Annons

– Vi har bland annat fräschat upp kvarterslokaler i Ludvika gård och på Högberget och vi har projekt med läxhjälp bland annat. Men vi söker så klart mindre pengar nu eftersom vi har ett överkott som vi såklart ska använda först.

I region Mitt pågår ett arbete som ska se till att fritidsmedlen utnyttjas bättre och kommer alla hyresgäster till del.

Annons
Läs ocksåGratis yoga ny veckovana på HögsbohöjdEn grupp grannar tränar yoga i Hyresgästföreningens lokal på Fredrikas gård på Högsbohöjd.

– Vi vill självklart att pengarna ska förbrukas så att man kommer så nära nollan som möjligt. Då kan ju de med mycket verksamhet få mer pengar i stället för att de ligger oanvända i lokala före­ningar utan verksamhet, säger regionordförande Helena Frisk. 

Fakta: Pengar kvar i föreningarna

Borlänge-Säter – 39 437 Falun 80 839 Ludvika 66 219 Siljansbygden – 3 373 Smedjebacken – 3 792 Västerdalarna 2 159

Gagnef ingår i föreningen Borlänge-Säter. I Siljansbygden ingår Mora, Orsa, Leksand, Rättvik och Älvdalen. Vansbro och Malung-Sälen bildar Västerdalarna.

Avesta hade det gällande året inga fritidsmedel på kommunnivå. Hedemora saknade föreningsverksamhet 2014.

Fakta: Fritidsmedel – så fungerar det

I region Mitt, där Dalarnas, Örebro, Södermanlands och Värmlands län ingår, fanns i slutet av förra året över 4 miljoner kronor i outnyttjade fritidsmedel. Överskottet för Dalarnas kommunföreningar framgår av tabellen till höger.

Många hyresvärdar ger fritidsmedel till hyresgästföreningarna både på kommun- och lokal nivå. Men i vissa kommuner delas inga pengar ut till kommunföreningar.

Fritidsmedlen är mellan 40-90 kronor per lägenhet och år.

Sök pengar hos din lokala hyresgästförening om du har en idé till en aktivitet som du vill göra tillsammans med dina grannar.

Läs också Matlagning blev en kamp på spis som inte funkade Grannsämja på ny nivå med yoga Lokal hyresgästförening i Norrtälje föreslår nytt bidrag Svårt göra av med pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.