Annons

Frivilliga stöttar drabbade efter branden

Göteborg UPPDATERAD. Många boende förlorade allt i branden på Decembergatan. Nu samlar Hyresgästföreningen in kläder och frivilliga har startat en facebookgrupp som koordinerar hjälpen.

Medlemmarna i den lokala hyresgästföreningen Majblomman har det branddrabbade kvarteret på Decembergatan i Kortedala som närmsta granne.

– Det här området ligger alldeles ovanför vårt. Branden var en katastrof för alla och det föll sig naturligt att hjälpa dem, säger föreningens ordförande Britt-Marie Björklund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tillsammans med några boende som startat en stödgrupp på facebook drog Majblomman igång en klädinsamling dagen efter branden.

– Vi hade förstått att behovet av kläder var stort. Det sattes upp lappar och folk började lämna in kläder till oss direkt, säger Britt-Marie Björklund.

En del av kläderna har körts till Utmarksskolan, där stadsdelen ordnat en uppsamlingsplats för de drabbade.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

– Det är inte bara kläder som lämnats till oss utan även en hel del gosedjur och leksaker. Folk vill gärna lämna porslin också och det kommer vi att ställa i vårt returrum som är en gratisaffär där man kan hämta, säger Britt-Marie Björklund som vill att insamlingen ska pågå så länge det behövs.

Annons

Jenny Elgh, en av administratörerna bakom stödgruppen på facebook, märker att såväl behovet av hjälp som engagemanget för att stötta växer för varje dag.

– Gruppen har nu nära 300 medlemmar. Vi har fått in väldigt mycket kläder de senaste dagarna, så nu verkar det istället vara tandborstar, skor och blöjor som behövs mest, säger hon.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

I gruppen försöker medlemmarna också att hjälpa de branddrabbade som bott i andra hand utan kontrakt. De har inte samma rättigheter som andra hyresgäster.

– Jag tror att gruppen hittills lyckats lösa två bostäder, säger Jenny Elgh.

Hur ska man göra om man vill hjälpa till?

Annons

– Gå med i facebookgruppen Stödgrupp: Branden på Decembergatan. Det vi ser i gruppen är att alla försöker bidra med att hjälpa till på det sätt de kan. Många frågor löser sig direkt i gruppen, säger Jenny Elgh.

LÄS MER:

Tillfälliga lägenheter åt branddrabbade

Många frågor efter branden

Fakta: Här kan du lämna kläder

Den lokala hyresgästföreningen Majblomman tar emot kläder och andra förnödenheter i sin lokal på Petrifängsgatan 13 i Kortedala.

Det går också att gå med i den öppna facebookgruppen som koordinerar stöd för de drabbade. Där kan du se vad som behövs just nu och få hjälp med exempelvis upphämtning av kläder.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.