HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Frysta hyror i Kungsbacka

Kungsbacka Drygt en sjättedel av hushållen hos kommunala Eksta slipper hyreshöjningar. Det är den första uppgörelsen hittills i Västsverige där Hyresgästföreningen fått gehör för sina krav.

Det är 412 lägenheter som får helt oförändrade hyror, företrädesvis nyproducerade bostäder eller äldre lägenheter som nyligen fått individuell vatten- och varmvattenmätning installerad.

En större grupp på 2 200 hushåll får en höjning på 0,62 procent, medan en tredje grupp, som bara består av 6 villor, får hyrorna höjda med 1,4 procent.

Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Resultatet är alltså skiftande, men att åtminstone en del av beståndet slipper hyreshöjning måste ses som en framgång för Hyresgästföreningen. Oförändrade hyror har varit föreningens utgångpunkt både regionalt och nationellt. Men det här är första gången hittills i den västsvenska regionen som man lyckas få motparten att åtminstone delvis gå med på kravet.

– Det känns bra. Vi har begärt av Eksta att de ska vara återhållsamma och det tycker jag faktiskt att man kan säga att de har varit, säger Göran Moberg, förhandlare för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Eksta hade ursprungligen krävt att få höja hyrorna med 1,44 procent.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

LÄS MER:

Här hittar du listan över hyresuppgörelser som redan är klara i Halland för 2016.

Fakta: Hyresgästföreningen region västra Sverige

Ungefär 70 000 medlemmar.
Täcker 13 kommuner i Västsverige: Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Göteborg, Öckerö, Härryda, Lerum, Partille, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust.
Indelad i 13 föreningar varav sju i Göteborg, samt ungefär 200 lokala hyresgästföreningar och ett hundratal gårdsföreningar.

Läs också Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet 20 000 lägenheter i hus som hotas av översvämning – här är du extra utsatt Viola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.