Annons

Frysta hyror i Kungsbacka

Kungsbacka Drygt en sjättedel av hushållen hos kommunala Eksta slipper hyreshöjningar. Det är den första uppgörelsen hittills i Västsverige där Hyresgästföreningen fått gehör för sina krav.

Det är 412 lägenheter som får helt oförändrade hyror, företrädesvis nyproducerade bostäder eller äldre lägenheter som nyligen fått individuell vatten- och varmvattenmätning installerad.

En större grupp på 2 200 hushåll får en höjning på 0,62 procent, medan en tredje grupp, som bara består av 6 villor, får hyrorna höjda med 1,4 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Resultatet är alltså skiftande, men att åtminstone en del av beståndet slipper hyreshöjning måste ses som en framgång för Hyresgästföreningen. Oförändrade hyror har varit föreningens utgångpunkt både regionalt och nationellt. Men det här är första gången hittills i den västsvenska regionen som man lyckas få motparten att åtminstone delvis gå med på kravet.

– Det känns bra. Vi har begärt av Eksta att de ska vara återhållsamma och det tycker jag faktiskt att man kan säga att de har varit, säger Göran Moberg, förhandlare för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Annons

Eksta hade ursprungligen krävt att få höja hyrorna med 1,44 procent.

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

LÄS MER:

Här hittar du listan över hyresuppgörelser som redan är klara i Halland för 2016.

Annons
Fakta: Hyresgästföreningen region västra Sverige

Ungefär 70 000 medlemmar.
Täcker 13 kommuner i Västsverige: Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Göteborg, Öckerö, Härryda, Lerum, Partille, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust.
Indelad i 13 föreningar varav sju i Göteborg, samt ungefär 200 lokala hyresgästföreningar och ett hundratal gårdsföreningar.

Läs också Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.