Annons

Fullmäktige i södra Skåne klubbade igenom höjda arvoden

Malmö Vad är ett ordförandeuppdrag egentligen värt? Det blev debatt på Hyresgästföreningens fullmäktigemöte under torsdagen innan förslaget med höjda arvoden slutligen kunde antas.
Foto: Andreas Brunner
, , ,

49 röstberättigade ledamöter var på plats vid höstens regionfullmäktige i södra Skåne. De förtroendevalda röstade snabbt igenom verksamhetsplan och budget på 62 miljoner kronor för 2015. Desto mer diskussion blev det kring förslagen från regionsstyrelsen att höja arvodena för en rad olika förtroendeuppdrag.

Enligt förslaget får regionordföranden en arvodeshöjning med 30 procent från 44 400 kronor till 57 720 kronor. Föreningsordförandena får också sina arvoden höjda. En ordförande för en förening med mindre än 5 000 medlemmar får sitt arvode höjt med 25 procent till 11 100. Har föreningen mer än 5 000 medlemmar stiger arvodet med 33 procent till 14 800 kronor. Dessutom tillkommer en ny indelning som premierar föreningar med mer än 7 000 medlemmar, i dagsläget Malmö centrum/öst och Malmö södra. Här blir det nya ordförandearvodet 22 200, en ökning med hela 100 procent.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bo Nilsson, tidigare regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne, var en av ett antal ledamöter som ifrågasatte förslagets utformning. Han pekade på risken med att skapa en för stor skillnad mellan ordförande och ordinarie ledamöter. Han ifrågasatte också förslaget att införa en helt ny arvodesnivå för de två stora föreningarna.

– Kraven är desamma oavsett om man har 3 000 eller 8 000 medlemmar. Att införa en helt ny nivå tycker jag därför är omotiverat. Då är det mer befogat att se över arvodet till ledamöter.

Annons

Kenneth Gustavsson, sittande regionordförande, försvarade förslaget från regionstyrelsen och uppmanade fullmäktige till bifall.

Läs ocksåDen stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningenDemonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

– Det är viktigt att visa att det är värt något när man har ansvar på olika nivåer. Jag känner att jobbet som regionordförande är betydligt mer utåtriktat än vad man gjort tidigare. Men jag kan backa. Jag kan till och med gå ner till ett arvode på 40 000 istället. Men det är så att ni ger mig ett mandat. Ni visar hur viktigt ni tycker uppdraget är.

En majoritet i fullmäktige ställde sig bakom förslag som godtogs efter öppen votering.

Annons

Fullmäktige gav regionstyrelsen i uppdrag att se över föreningsindelningen i Malmö och återkomma till fullmäktige med förslag på förändringar. Orsaken är att Malmö centrum/öst trots att det är den största föreningen har svårt att få tag på förtroendevalda och därmed riskerar att läggas ner.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Fullmäktige antog också ett uttalande som i skarpa ordalag kritiserar att majoriteten i Malmö kommun återigen planerar att ta ut 30 miljoner kronor från bostadsbolaget MKB för att finansiera annan kommunal verksamhet. 

Läs också Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.