Annons

På Gamlegården i Kristianstad samlas unga kring nattfotboll

Kristianstad Sedan i höstas har det varit igång, Nattfotboll på Gamlegården i Kristianstad. Varje gång dyker ett 60-tal upp. Mycket hänger på ledarna.
Foto: Ossian Sandin
Samling. Staffan Berlin och Adonis Krasniqi i mitten.

Hur har du haft det i veckan? frågar Staffan Berlin när han hejdar en ung kille som precis hunnit in i Fröknegårdshallen.
Den unge killen lyser upp men hastar snabbt vidare till läktarna där ett par kompisar slagit sig ned. Snart är hela läktaren full med ungdomar som kränger på sig västar i grönt och rött.
– Hej, ropar Edonis Krasniqi från läktaren och försöker fånga Staffan Berlins uppmärksamhet.
– Det där fixar du, får han till svar och Edonis Krasniqi som är i tjugoårsåldern börjar dela upp gänget på läktaren i lag.
Sedan drar matchen igång och den illgula bollen får sin första spark.
Edonis Krasniqi går bort till insläppsdörren samtidigt som en man i medelåldern tar rollen som domare.
– Det kan alltid vara lite svårt att fixa lagen, det är alltid någon som inte vill vara med någon annan men man vänjer sig. De får acceptera det, samtidigt som man också får följa deras önskemål och ha lite extra koll, säger Edonis Krasniqi.
Att Nattfotbollen på Gamlegården Näsby startade upp i höstas beror på att området, enligt polisen, anses vara särskilt utsatt för allvarlig brottslighet samtidigt som det har låg socioekonomisk status. Genom att samlas kring fotbollen kan det bli lättare att anpassa sig till samhället, tänker Edonis Krasniqi.
– Det betyder mycket att de kan komma hit. Annars är det säkert någon som skulle gjort någon dålig grej. Istället kan de spela fotboll, det är socialt och lätt att hitta vänner, säger Adonis Krasniqi och fortsätter.
– Är man bara trevlig är de två gånger snällare tillbaka.
Han är själv inbiten fotbollsspelare och blev utvald av sitt lag, Näsby IF, när de blev tillfrågade om det fanns någon som kunde passa som ledare till Nattfotbollen. Också Achmed Assisi som agerat domare blev handplockad. Det var Kristianstadsbyggen som lagt märke till hans engagemang i området.
– Det är jätteroligt, jag har själv två barn här. Tränar du funkar också hjärnan bättre, säger Achmed Assisi i en kort paus innan nästa match drar igång.
Allt började med att Staffan Berlin, som då arbetade på en skola i närheten, fick syn på en artikel om ett liknande projekt i Norrköping. När han sedan fick jobb på Skåneidrotten nappade de på idén och snart var också ABK, Kristianstadsbyggen, och kommunen engagerade.
Varje vecka dyker ett sextiotal ungdomar upp. Och så har det varit från dag ett, berättar Staffan Berlin. Men utan ledarna som varje fredag ställer upp med sin tid och sitt kunnande hade det aldrig varit möjligt, påpekar han.
– Man måste samarbeta med de aktiva i området och hitta rätt personer, om det så är i skolan, föreningarna, på fritidsgården eller hos bostadsbolaget. De ska kunna smälta in och genuint tycka om det, säger han.
Men på en punkt har Staffan Berlin gått bet. Varje lördag finns en tid reserverad för tjejer i hallen. Hittills har inte någon dykt upp.
– Vi har skickat ut en enkät på skolan om vad de skulle vilja göra och på vilka tider. Det kanske inte är fotboll de är intresserade av.

Annons
Annons
Fakta: Finns också i Helsingborg

•Varje lördagskväll anordnas aktiviteter i Teknikhallen bakom Olympia för ungdomar från klockan sju till midnatt.
•Basen för aktiviteterna, som startar 21:00, är fotboll men på en av planerna anordnas varje vecka en ny aktivitet.
•Från 18:30 till 20:30 är det tjejernas arena.

Fakta: Ledaregenskaper som krävs

Staffan Berlin listar de viktigaste egenskaperna för de som ska vara ledare för ungdomar under en nattfotbollssatsning:
•Personen ska kunna se alla, vara positiv, glad, ha ett stort hjärta och vara rättvis.
•Men också kunna ha ”svarta ögon” när det behövs.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.