Annons

Gärna julfint på balkongen – men håll dig innanför räcket

Örebro Har du julpyntat balkongen? Att pynta med tomtar som hänger ut från balkongräcket eller klättrar upp för fasaden är något som de flesta hyresvärdar förbjuder.

– Man får sätta ut julgranen på balkongen men du får inte ha något på fasaden. Normalt får du hänga en girlang på balkongräcket, men det får inte bli för mycket, säger Göran Enqvist, vd Torsby bostäder.

Blinkande ljusslingor är något som flera bostadsbolag tror skulle kunna uppfattas som störande. Men i slutänden hänger det på om grannarna tycker att det är ett problem eller inte. Av de bostadsbolag som Hem & Hyra talat med är de flesta dock överens om att julpyntandet som det ser ut i dag inte är något problem och att man därför inte heller behövt ta fram några speciella regler.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Några som älskar att pynta på balkongen är Andreas Wiesner och hans familj som bor på Våxnäs i Karlstad. Varje år plockas fyra kartonger med julpynt till balkongen fram.

Annons

– Balkongräcket kläs in med granris med belysning i och så sätter vi upp tomtar och väggdekorationer. Det brukar ta en dag att pynta balkongen, säger han.

Han berättar att grannarna brukar komma förbi och kika och recensera pyntet.
– Det blir så ljust och skönt med lite pynt i vintermörkret, konstaterar Andreas Wiesner.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Vi är inte så traditionella längre, inte ens på jul. Det menar Ulrica Morling som är inredningsdesigner och homestylist med bas i Karlstad.

Annons

– Jag ser mer och mer att folk väljer att pynta på jul efter den inredningsstil som de har under resten av året, säger hon. I dag är det öppet för många stilar och smaker och det öppnar upp marknaden även för juldekorationerna.
Hon tror att eftersom fler och fler av oss är intresserade av heminredning, så smittar det av sig även på högtiderna. Gillar vi att pynta, släpper vi gärna loss även runt jul.

Läs också Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.